Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

SEDAM DANA: VULKANI

:::MERAPI, Java, Indonezija:::
Merapi je svakako trenutačno najaktivnioji i najsnažniji vulkan koji bi svakog trena mogao eruptirati i izazvati katastrofu. Stanovnici Jave evakuirani su par dana nakon velikog potresa koji je odnio 6200 života i potaknuo Merapi na jaču aktivnost. Oblaci dima i pepela, urušavanje kratera i istjecanje lave navješćuju snažnu erupciju i eksploziju koju možemo očekivati svakog dana.

:::SAKURA-JIMA, Japan:::
4. i 5. lipnja SakuraJima je počeo izbacivati oblake plina i pepela u vis. Ovo je prva erupcija nakon 58 godina.

:::SOUFRIERE HILLS, Monserratt, Portoriko:::
Od 26. svibnja lava je nastavila rasti po 10 kubičnih metara u sekundi uz krater vulkana Soufriere Hills (u periodu od siječnja do travnja lava je rasla po 6 kubičnim metara u sekundi). Tremori i urušavanja i oblaci pepela započeli su od početka lipnja. Oblaci plina i pepela dosegli su visinu od 3km i vidljivi su na satelitskim snimkama. Ovo bi mogao biti jedan od novih opasnijih vulkana.

:::Sv. HELENA, SAD:::
Lava se počela penjati sve više u krateru vulkana Sveta Helena u SAD-u što je izazvalo i lagana urušavanja stijenja. Vulkan Sv. Helena stavljen je na Razinu 2 opasnosti, tzv. Narančastu razinu zbog moguće erupcije. Sveta Helena specifičan je zbog stvaranja stijena koje izdižu iz istoimene planine od 2004. godine kada je vulkan započeo sa svojom aktivnošću. Trenutačno je zabilježeno 7 masivnih stijena koje svakog dana sve višu rastu iz planine.
Webcam

:::SEMERU, Java, Indonezija:::
Osim Merapija i Semeru je aktivan vulkan na indonezijskom otoku Java. Nekoliko manjih eksplozija i oblaka plina Semeru je izbacio u proteklih tjedan dana.

:::TUNGURAHUA, Ekvador:::
U razdoblju od 3.-5.6. vulkan Tungurahua imao je par snažnih eksplozioja koje su izbacile oblake dima i pepela.

:::KILAUEA, Hawaii:::
Od 31. svibnja lava istječe iz delte kratera Kilauea u more. Inače, to je jedan od najaktivnijih vulkana na Hawaima.

:::KARYMSKY; Kamčatka:::
Nakon 27. svibnja uslijedio je niz eksplozija pepela sve do danas. Velika termalna anomalija u krateru vulkana Karymsky promatrana je od 27. do 31. svibnja. Izdana je opasnost Narančaste razine.

:::BULUSAN, Filipini:::
Proglašeno je stanje pripravnosti u krugu od 4km od vulkana Bulusan na Filipinima. Izbacuje oblake pepela i plina do 2km u vis.

:::UBINAS, Peru:::
Od 3. lipnja opasnost od erupcije vulkana Ubinas u Peruu stavljena je na Narančastu razinu. Aktivnost eksplozija se pojačala, a oblak dima i pepela dosegao je visinu od 8km. %. lipnja vlasti su evakuirale 480 obitelji iz najbližih naselja.

:::PITON de la FOURNAISE, La Réunion otoci:::
Piton de la Fournaise mogao bi eruptirati u bližoj budućnosti. Vulkanski observatorij u svom izvještaju navodi da je aktivnost ovog vulkana izrazito velika i da se povećava iz dana u dan.


Post je objavljen 11.06.2006. u 09:56 sati.