Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

The Omen (2006)

Image Hosted by ImageShack.us The Omen, SAD, 2006.
Redatelj: John Moore
Glume: Julia Stiles, Liev Schreiber, Mia Farrow, David Thewlis, Pete Postlethwaite, Michael Gambon, Seamus Davey-Fitzpatrick...
Ocjena: 7

Malo tko nije čuo za originalni Omen (u nas preveden kao Predkazanje). Sjećam se da kad sam bio klinac nisam mogao spavati koliko me taj film prestrašio, a tu posebice mislim na scenu u originalu u kojoj mali Damien vozi tricikl po stanu da bi se zatim "slučajno" zaletio u svoju mamu ili scenu u kojoj gospođa Baylock "posjeti" gospođu Thorn u bolnici.
Pošto sam veliki fan originala, čim sam čuo da rade remake sam postao skeptičan jer mi u biti ne pada na pamet niti jedan dobar remake koji sam u zadnje vrijeme pogledao osim The Hills Have Eyes, no srećom prekjučer mi se potrefilo da ponovno dobim priliku pogledati kvalitetan remake, a riječ je o novoj verziji "Predkazanja".
Radna filma je više manje ista, a glavni protagonisti su mladi bračni par Katherine (Julia Stiles) i Robert Thorn (Liev Schreiber) koji nakon gubitka djeteta odluče posvojiti mladog Damiena (Seamus Davey-Fitzpatrick). I sve se isprva čini bajnim, no nekoliko godina kasnije na proslavi njegovog 6. rođendana Damienova dadilja počini samoubojstvo prisiljujući Roberta i Kate da nađu novu dadilju. Naravno, da se sve dodatno zakomplicira u plan ulazi jezovita gospođa Baylock (Mia Farrow u najboljim godinama), čiji dolazak potpuno izmjenuje Damienov karakter. Od potpuno mirnog i povučenog dječaka Damien postaje mrzovoljan i jezovit klinac koji se boji crkve, križeva i svete vode. Shvativši da im nešto ne valja sa sinom, Katherine i Robert odluče istražiti taj misterij ne znajući da njihov sin Damien ne samo da nije običan dječak, nego je on doslovno sin Sotone...

Kao što sam već spomenuo, imao sam dosta niska očekivanja glede ovoga filma čisto zato što se uvijek razočaram nekom dugo-najavljenom remakeu. Da se stvar još pogorša, čim sam čuo da su glavne uloge pripale Juliji Stiles (žena ima friških 25 godina!) i Lievu Schreiberu (who the fuck is this?) nisam si mogao pomoći, a da ne pomislim da će ovaj film bit čisto sranje, ali mogu reć da su njih dvoje čisto solidno obavili svoj posao. Naravno ne na nivou Gregory Pecka-Lee Remick, ali ajde.
Iako mnogi govore da je novi Omen čista kopija originala, bogme se ne mogu složit. Mislim film je zadržao isti koncept i radnju originala, ali s potpuno drugačijom karakterizacijom i inovativnijim scenama smrti. Još jedna bitna razlika između originala i remakea je ta što u ovome filmu Katherine Thorn ima puno veću i zanimljiviju ulogu, dok je u originalu služila sam za još jedan kill-off.
Po meni najveće iznenađenje cijeloga filma je novi Damien koji je meni u ovom filmu bio puno jezovitiji nego "stari" Damien, a općenito gledajući mogu reć da mi je ovaj remake puno strašniji od originala.

Uglavnom, iako je originalna verzija i dalje superiorna, nova verzija ima svoje adute, počevši od puno boljih scena smrti i karakterizacije likova do meni jezovitijeg Damiena. Makar se mnogima čini da je ovo totalna kopija originala, po meni ovo je dosta inovativan remake koji nije nadmašio original, ali je zato i više nego dobar film. U svakom slučaju, nice work :)

Post je objavljen 11.06.2006. u 10:21 sati.