Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Nelegalni uvoz povrća



Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Državni inspektorat, MUP i Carinska uprava zajedničkim će snagama eliminirati nelegalni uvoz povrća te njegovo sivo tržište, kazao je u utorak ministar Petar Čobanković na susretu sa Zajednicom udruga hrvatskih povrćara.
Ministar je dodao da Povjerenstvo za praćenje Sporazuma o pograničnoj suradnji s BiH, od kuda stiže tisuće tona prepakiranog povrća, mora profunkcionirati, te da se mora omogućiti uvid hrvatskim inspektorima u »zasijane « površine pod povrćem u BiH.
Prema Čobankovićevim riječima, 60.000 tona povrća ne može proizvesti cijela BiH da samo proizvodi povrće.

»Hrvatska nije protiv legalnog uvoza iz BiH, sukladno Ugovor o trgovinskoj razmjeni s nula posto carine, ali ne možemo dopustiti da ilegalni uvoz uništava domaću proizvodnju povrća«, napomenuo je ministar.
Zlatko Zagorec iz Zajednice udruga hrvatskih povrćara kazao je da proizvodnja povrća u Hrvatskoj napreduje, ali da na tržištu vlada »konfuzija i agromafija.

«. Povrćari traže da se provoz povrća kroz Hrvatsku ograniči na dva do tri granična prijelaza.
Osim toga, upozoravaju da Konzum prodaje 'smeće' od jagoda po cijeni od 3,99 po kilogramu, te nelegalnu prodaju na zagrebačkoj Zelenoj tržnici.

Čobanković je napomenuo da se mora više poraditi na kontroli prometa robom, jer da se zna koliko tko i čega može proizvesti prema Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Zloporabe zelene iskaznice proizvođača povrća su nedopustive, kazao je ministar.

Povrćare je pozvao da se udruže u zadruge i tako lakše organiziraju proizvodnju. No, ovu se godine ne može donijeti Operativni program razvoja povrćarstva, jer ga HBOR ne može financijski pratiti, zaključio je Čobanković.

- hr.digg|prijavi -



Post je objavljen 10.06.2006. u 12:43 sati.