Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

lokrumske istine i legende

o lokrumu kojeg još nazivaju otokom ljubavi i otokom ljubavnika, kružilo je bezbroj legendi. one koje imaju uporište i u zbivanjima s realnim životom dubrovnika ili samog otoka ostale su zabilježene u djelima kroničara, esejista i pisaca, a prepričavajući ih ostaju njegovom sastavnicom.

ovo je legenda

najstarija od njih se vezuje za 11. stoljeće i dolazak benediktinaca.

tako legenda kazuje o velikom požaru koji je izbio u gradu, a dubrovčani se zavjetovali sv. benediktu (u to vrijeme sv. benedikt bio je popularan svetac ondašnje europe, mene čudi da nisu vapili za pomoć sv. vlaha svoga zaštitnika??? ili sv. srđa ??? vjerojatno su i u to vrijeme dubrovčani pratili europske modne trendove), ako im spasi grad, oni će sagraditi samostan i crkvu.
legenda kaže da je požar bio istog časa ugašen, a zahvalni dubrovčani podigoše samostan na lokrumu i crkvu posvećenu blaženoj djevici mariji.

ovo su činjenice

1. kako je rečeno benediktinski samostan je osnovan u 11. st. (1023) što dokazuje prijepis osnivačke isprave iz 13. st.(povijesni arhiv, to je najstarija sačuvana isprava o dubrovniku i u njoj nema spomena o veneciji već o bizantu, što je dokaz da se u to vrijeme dubrovnik otrgnuo iz mletačke vlasti). odluku o osnivanju samostana i darovnici zemljišta na lokrumu donio je nadbiskup vital i plemstvo grada;

2. uistinu je 1023 u velikom požaru izgorio veliki dio dubrovnika. no treba kazati da su to još bile drvene kuće, utvrde i objekti.




Post je objavljen 09.06.2006. u 17:21 sati.