Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

legenda

stari dubrovački kroničari obradili su i priču o rikardu lavljeg srca i dubrovniku, odnosno lokrumu. legenda kazuje da je u 12 st. (kroničari uzimaju god. 1116., koja nije točna) engleski kralj putujući (s kraljicom u domovinu) na mletačkoj lađi, a prilikom povratka iz 3. križarske vojne, zapao u strahovitu oluju na otvorenom moru.

kralj se zavjetovao bogorodici da će, ukoliko se spasi, sagraditi dvije crkve njoj u čast: prvu na mjestu na koje stupi čizmom, a drugu u engleskoj. dalje, legenda kazuje da se je brod uspio dokopati malene uvale (portoč) otočića lokruma. čim su doznali za to dubrovčani su poslali svoje poklisare kralju s molbom da izmijeni svoj zavjet o gradnji crkve vrijedne 100.000 dukata, a oni će podignuti na lokrumu malenu crkvicu.

uslišavši molbu dubrovčana engleski car je dao graditi crkvu bogorodici u dubrovniku (na mjestu današnje katedrale su ostaci dvaju prethodnih: bizantinske i romaničke, današnja je barokna). dalje legenda kazuje, da je rikard na nagovor dubrovčana otpravio mletački brod i prema ankoni otputovao na dubrovačkom jedrenjaku.


Post je objavljen 09.06.2006. u 17:20 sati.