Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

činjenice


nakon pada republike 1808., vlasnikom otoka postao je tomašević vrlo imucan kapetan. malo nakon ove kupnje materijalno je propao. morao je prodati lokrum.

sljedeći kupac bijaše maksimilijan habsburški, mlađi brat austrijskog cara franja josipa 1.

od polovice 19. stoljeca pa sve do potkraj prvog svjetskog rata, lokrum ostaje dijelom i svojinom austro-ugarske krune, njezin ljetni rezidencijalni posjed. u njegovoj živopisnoj ljepoti, morskim uvalama i prekrasnim đardinima, njegovoj prirodnoj i klimatskoj raskoši, uživali su austro-ugarski prinčevi, članovi dinastije hasburg i njihovi uzvanici. lokrum je bio svjedokom mnogih radosti, ljubavi i tragedija.

ali treba spomenuti kako je do ove poslovne transakcije dubrovčanina i austrijanca došlo gotovo posve slučajno.

naime, nakon eksplozije, pod lokrumom je potonuo brod triton (1).

maksimilijan je u svojstvu zapovjednika mornarice došao 1859. odati počast poginulim mornarima i tad je ugledavši (otok), a kasnije i razgledavši ga (opčinjen s ostacima njegove drevne prošlosti), odlučio otkupiti, kako bi ga preuredio za svoje ljetovalište. tako je i učinio.bavio se njegovim uređenjem. izvršio je mnoge preinake u kompleksu starog samostana, dozidao belvedere, trasirao stazice cijelim otokom sve do tvrđave fort royala, koju je dao podignuti francuski maršal marmont još 1806., čim su njegove trupe ušle u dubrovnik.

oto fridrih vilhelm (1845-1886), poznatiji kao ludvig II, kralj i ljubavnik utjecajne elizabete bavarske, majke austrijskog nadvojvode i prestolonasljednika rudolfa, boravio je na otoku kao zaručnik elizabetine sestre. nije ni slutio svoju tragediju sve do svog povratka. bavarski ministarski savjet proglasio ga je ludim i oduzeo mu vlast. nekoliko dana kasnije nađen je mrtav u čarobnom jezeru svoga 'ludoga' dvorca.

maksimilijan je dugo vremena proveo na lokrumu sa svojom ženom belgijskom princezom šarlotom (charlote) u idiličnom miru, tišini i zelenilu mediteranskog i tropskog bilja.

no lokrumska idila nije potrajala. dužnost ga je odvela u meksiko. izabran za cara 1864., strijeljan je 1667.

šarlota je u povratku na lokrum doživjela brodolom i jedva ostala živa (vidi legendu o šarloti i biseru s početka priče). njezin je kraj bio vrlo tragičan. umrla je s teškim psihičkim poremećajem, luda, u čuvenom miramare, dvorcu u blizini trsta.

----
(1) na sjevernoj strani lokruma u blizini područja skalice u spomen na tu nesreću postavljen je križ s natpisom, koji je i danas tamo.


Post je objavljen 09.06.2006. u 17:10 sati.