Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Međusobne optužbe za nerad, pljačku i kriminal!

LIVNO - Početkom svibnja priopćenjem za javnost Sindikata radnika Tušnice, kojim se aktualna Uprava tog državnog poduzeća optužuje za kriminal i druge nečasne radnje i traži od županijske Vlade da hitno razriješi dužnosti Nadzorni odbor, direktora i sve njegove suradnika, započeo je otvoreni sukob između radnika i Uprave Tušnice. «Uprava poduzeća na čelu s direktorom Jakovom Kontom uzima provizije od dobavljača, namješta natječaje, utvrđuje tržišno neodržive cijene proizvoda i blokira naš rad, što u konačnici vodi u sigurnu propast ovog poduzeća, pa tako i svih njegovih 130 radnika», kazao je Branko Janković, predsjednik Sindikata radnika Tušnice.

Friziran završni račun

Prema Jankoviću, koji je donedavno vršio dužnost šefa računovodstva, završni račun Tušnice za prošlu godinu je namješten kako bi pokazao pozitivno poslovanju za 2005. Tvrdi da je potpuno siguran u negativno poslovanje u proizvodnom pogonu Prolog od 436.230 maraka. «Osnovni cilj naših akcija je maknuti ovu 'kliku' s mjesta Uprave poduzeća. Na naš zahtjev Ministarstvo gospodarstva HBŽ-a je odgovorilo da će do objavljivanja natječaja imenovati vršitelja dužnosti direktora Tušnice, a nama su dali nalog da predložimo određen broj novih članova Nadzornog odbora», kazao je Janković. Jakov Konta, koji je direktorsku dužnost u Tušnici preuzeo 2001., odlučno negira sve optužbe radnika nazivajući njihove tvrdnje običnim insinuacijama.

Tehnološki višak upravlja Sindikatom

«U tvrtki je u tijeku proces restrukturiranja poduzeća koji predviđa i otpuštanje jednog dijela radnika te zapošljavanje novih, visokoobrazovanih djelatnika na mjesta pravnika, računovođe i strojarskog inženjera. Upravo to je ključni problem zbog koga se sve ovo događa», rekao je Konta. Također je istaknuo da su mladi djelatnici potpuno izmijenili rad pojedinih službi, što je izazvalo gnjev i prosvjed starih djelatnika, odnosno onih koji su proglašeni tehnološkim viškom, a kasnije udruženih u Sindikat. Konta je objasnio da je Uprava odmah nakon zahtjeva Sindikata Nadzornom odboru podnijela zahtjev za razrješenje s dužnosti. Odbor to nije prihvatio, nego je od resornog županijskog ministarstva zatražio da razriješi Nadzorni odbor. Konta je zaključio da sindikalisti ne žele preuzeti upravljanje tvrtkom te naglasio kako je njihov jedini cilj izazivanje i održavanje nereda u Tušnici. M. S.


Post je objavljen 09.06.2006. u 12:50 sati.