Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

DUBROVNIK nije DALMACIJA

jedno pitanje:

Nije mi jasna samo ova podjela RH.

Otkad je to Dubrovnik u Dalmaciji?
Dalmacija obuhvaća prostore kojima je gospodarila Venecija i gdje se venecijanski lav diči s mira.

Na Dubrovačkim mirima je samo Sv Vlaho i nema lavova.
Zbog toga je grb Dubrovačke republike u grbu RH ravnopravan s grbovima pokrajina: Dalmacije,Slavonije,Istre, i starim grbom Hrvatske. Nema Zagreba, Splita ili kojeg drugog grada.
___________________________________________________________________________

povijesna granica dalmacije utvrđene 1718. ostale su manje više faktički ne promijenjene do 1918., istočna granica bilo je područje dubrovnika (republike).

iako je dubrovnik nakon pada republike 1806., odnosno 1808. bio pripojen dalmaciji, a kasnije i austrougarskoj te ušao u sastav kraljevine dalmacije 1878., to je, u smislu poistovjećivanja s dalmacijom toga područja, bio samo vid političke prisile.
ako se zna da je u taj sastav ušlo područje sve do budve (a budvu i crnogorsko primorje nitko ne smatra dalmacijom), onda je jasno kako je to je sve bilo s ciljem integracije obalnog područja tadašnje hrvatske u jedinstvenu cjelinu.

padom au monarhije 1918. nestaje i političko-zemljopisnog pojma dalmacija (okupaciju zadra i lastova, verificirao je u korist italije rapalski ugovor 1920.).

kraljevska vlada u beogradu nastavila je seciranje hrvatske uredbom o podjeli na oblasti. tako je dalmacija podijeljena na splitsku i dubrovačku oblast, 1922., a prostor boke izdvojen i pripojen zetskoj banovini.
par godina kasnije, 1929. zetskoj banovini pripast će i najveći dio dubrovačke oblasti, tako da će ostatak dalmacije činiti samo primorska banovina sa središtem - split.
dvije godine kasnije, 1931. korčula izlazi iz zetske banovine i pripojena je primorskoj banovini, a 1939., primorska banovina i dubrovački kraj ulaze u sastav banovine hrvatske.

tek nakon ww2 cijeli obalni prostor uključivo i krajevi bivše dubrovačke republike (južna granica) ući će u sastav hrvatske, a time i jugoslavije.
nova vlast (od 1945-1990.) nije obnavljala povijesni teritorij dalmacije.

sadašnja hrvatska država ga je potpuno razje(**)dinila novim regionalnim podjelama. suvremena podjela na županije dezintegrirala je dalmaciju, koja kao povijesni pojam nit' politički, ni funkcionalno ne živi gotovo cijelo stoljeće.





Post je objavljen 09.06.2006. u 09:18 sati.