Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Hrvatska igra važnu ulogu u energetskoj sigurnosti Europe!

Nafta je oružje. Danas gotovo da nema razboritijeg čovjeka koji se neće složiti s tom tezom. Hrvatska kao zemlja s manje od 5 milijuna stanovnika uskoro će postati svjetska naftna velesila! Mislite da se zajebavam? Aaaa, ne!

Pan European pipeline (PEOP) službeni je projekt INOGATE-a, europskog kišobran projekta koji okuplja zemlje bitne za energetsku budućnost Europe. Tako će kroz Hrvatsku uskoro prolaziti ''američka'' Kazahstanska nafta koja će značiti alternativu za snabdijevanje Europske unije. To je dugoročan europski projekt, a Hrvatska je, igrom slučaja i Majke prirode, na najbližoj i vrlo isplativoj trasi.

Kao glavni hrvatski naftni projekt još se donedavno spominjao projekt Družba Adria, kojim se trebalo rusku naftu iz Samare, putem naftovoda dugog 3200 km, preko naše tankerske luke Omišalj izvoziti u Ameriku. Putin je, što je presudno za ruske interese, na vrijeme skužio igru Yukosovog vođe Mikhaila Hodorkovskog i strpao ga zatvor. Okrivljeni, kao glavni čovjek Yukosa, s američkim je Cheneyem i microsoftovim Gatesom, kako kaže Mark Ames na alternet.org - radio na privatizaciji ruskih naftovoda u američku korist. Hodorkovski trenutno izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu, a Yukos je nacionaliziran! Opaaaa!

Upravo je Mikhail bio začetnik projekta Družba Adria koji je kasnije, bar u Hrvatskoj, poslužio i za predizborne svrhe, da bi kasnije svi zašutjeli. Službeno, Hrvatska još uvijek nije izašla iz DA projekta.

Snažan zagovornik izlaska Hrvatske iz tog projekta je udruga Eko Kvarner i njen čelnik Vjeran Piršić, koji je uspio zainteresirati javnost i suprotstaviti se naftnom lobiju. Dok se zbog više razloga čini da od Družbe Adrie nema ništa, projekt PEOP sasvim je realna vjerojatnost. On Hrvatsku pozicionira kao zanimljivu destinaciju u svim aspektima. Ne samo turističkom...


PEOP započinje u rumunjskoj luci Constanti i preko Pančeva ide prema Omišlju i Rijeci gdje se usmjerava prema Trstu. Od tamo se nafta postojećim naftovodima prevozi do ostalih europskih zemalja. Trasa CPOT (Constanta – Pančevo – Omišalj – Trst) logična je i zbog djelomične izgrađenosti kapaciteta, što se prvenstveno odnosi na Hrvatsku i Srbiju. Rumunji moraju graditi novu infrastrukturu, dok Hrvatska najvećim dijelom ima naftovod građen u prvoj polovici sedamdesetih, za vrijeme prvog naftnog šoka. Nakon 1974. i 400% povećanja cijene nafte (na danas mizernih $12), Jugoslavija je odlučila što brže izgraditi Junaf – Jugoslavenski naftovod – koji bi jeftinu naftu iz zemalja bloka nesvrstanih kroz luku u Omišlju dovodio do rafinerija u Rijeci, Sisku, Bosanskom Brodu i Pančevu. Naftovod su gradili omladinci bez dovoljne stručne kontrole, što je odmah po puštanju naftovoda u rad rezultiralo uočavanjem cijelog niza izvedbenih nedostataka. Osim toga, problem naftovoda je što je star i trul! i kao takav predstavlja značajnu ekološku opasnost.

Nema niti Hrvatska u cijelosti izgrađen naftovod za ovaj projekt. Nedostaje onaj dio od riječke rafinerije do Trsta. Rumunji već na veliko rade na izgradnji svog dijela naftovoda, slično i Srbi, a uskoro bi mogli zapičit' i Hrvati.

Sudeći po oglasima za tri radna mjesta
, koje je oglasila tvrtka iz Rijeke, a koja se između ostaloga bavi izgradnjom naftovoda (radi pod okriljem talijanskog naftnog diva Eni), uskoro počinje izgradnja i tog dijela PEOP naftovoda!

Vjerujete li mi sada više da je Hrvatska važna za energetsku budućnost Europe? Sa Sanaderom ili bez njega mi smo u Europi. Isto kao Srbija i Rumunjska. I basta. Presudila je nafta.

Povezani postovi:
Pssst! Projekt PEOP
Cro crude oil game

Sviđa ti se post? Onda klikni na hr.digg|prijavi

Post je objavljen 09.06.2006. u 02:48 sati.