Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/destroyeverythingyou

Marketing

Voštane figure

Magijski rituali

U francuskim knjigama o crnoj magiji, vrlo cesto se koristi rijec “envoutement”. Ona oznacava cin pravljenja vostane figure koja vijerno predstavlja lice, tijelo i posebne karakteristike osobe, kojoj se zeli nanijeti zlo. Posto se na vostanoj figuri izvrse neke zlokobne cini i obredi, osoba predstavljena figurom pretrpit ce sve bolove i ponizenja koje carobnjak prenese na nju.
Dok napada vostanu figuru, carobnjak ponavlja cini i bajanja koja izazivaju prelaz bolova, nevolja i patnji na ljudsko bice, ma gdje se ono tog trenutka nalazilo. Tako, ako se iglom ubode kolenski zglob vostane figure, ljudsko bice koje ona predstavlja pretrpit ce jak bol u koljenu; ako je igla ubola srce figure, ljudsko bice ce istog casa umreti.
“Envoutement” se moze vrsiti i u dobroj i u losoj namjeri. Postoji zapis o slucaju mornara koji je za vrijeme borbe na moru pogoden strijelom u oko pa je trpio neopisive bolove. Prijatelji su tada napravili njegovu figuru sa strelom u oku i odnijeli je u poznato Bogorodicino svetiliste u Siriji. Bogorodica je izvukla strijelu iz oka figure i istog casa je ispala i strela koja se nalazila u oku mornara na moru i bol je prestala.
Jedan od najstarijih primjera upotrebe vostane figure u svrhu ranjavanja ljudskog bica pronaden je na papirusu na kojem je zapisan slucaj zavjere kovane protiv egipatskog faraona Ramzesa III.



Post je objavljen 08.06.2006. u 23:19 sati.