Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/microbluesparkle

Marketing

Izazov

Ali vratimo se našem primjeru. Problem koji vam ostaje nakon što ste uvrijeđeni, jest dobivanje bitke u vašem umu. Trebali bi paziti da vaš povrijeđeni ponos ne postane mržnja. Mogući su mnogi drugi načini izlaženja na kraj s takvom situacijom. Možete se pozabaviti tim neugodnim scenarijima u vašim mislima, ali nastojte u njima djelovati kao samilosna i mudra osoba. Iznenađujuće je što vam sve takav pristup može pokazati. Mogli bi uvidjeti da postoji mnoštvo mogućnosti kako ćete se nositi s uvredom i uvidjeti čak da je uvreda rezultat vaše vlastite preosjetljivosti, koja opet može biti proizvod napuhanosti ega.

Stav koji trebamo usvojiti prema teškim i svojeglavim ljudima, a predložen je u mnogim budističkim tekstovima, jest da gledamo na njih kao na izazov. Oni nam predstavljaju priliku za duhovni razvoj. Ne trebate dopustiti sitničavosti malodušnih ljudi da na vas utječe negativno. Prema takvima postupajte samilosno.
Primijetit ćete da je to teže učiniti nego reći. Kako možemo djelovati samilosno ako tako ne osjećamo? Nismo li u tom slučaju lažni?

Strašna je zabluda sadržana u mišljenju da smo iskreni samo ako djelujemo u skladu s našim emocijama. Ona je također razlog zašto je emocijama pridana neobična važnost u religiji. Istina je da trebate djelovati u skladu s vašim uvjerenjima - čak i ako su ona u suprotnosti s emocijama koje nastoje nadzirati vaš um. Ako, na primjer, znate da je potrebno reagirati samilosno, a to se ne slaže s vašim osjećajem, moglo bi biti da nije nešto u redu s tim osjećajem. Potrebno je strpljenje. Samilost poznaje put oslobođenja od razornih emocija. Prakticirajte ispravne scenarije u vašem duhu – one u kojima djelujete mudro i samilosno – i negativne će emocije otići. Započinjanje bitke u vašem duhu je put redukcije ega. To je prvi korak u borbi protiv negativnosti koje vas kontroliraju. Slijedeći je korak ispravno djelovanje. Poslije toga, dolaze ispravne emocije.
Naravno, postoji opasnost povezana s ovakvim načinom vježbe. Može se dogoditi da se otuđite od vaših emocija. Mogli biste imati potisnute emocije koje vas u nutrini strahovito razdiru. Idealno bi za vas bilo da imate prave prijatelje s kojima dijelite slična uvjerenja, kako bi o svemu mogli s njima razgovarati i izraziti im vaše nedoumice.

Sve dok niste potpuno oslobođeni ega, ( ali tko je?) iskusit ćete povremeno situacije u kojima ste prisiljeni progutati nešto što baš i ne biste trebali. Nalazim da ponekad, u napetim situacijama, kada sam prisiljen progutati nešto što ne mogu probaviti, reagiram preagresivno; što nekako treba odraditi. U tom smislu meditativne aktivnosti mogu biti od velike pomoći. Isto tako i neke stvaralačke aktivnosti, prakticiranjem kojih se možete osloboditi razarajućih energija koje vas izjedaju. Kojim god metodama pribjegavate, one bi vam trebale pomoći protjerati negativne misli i osjećaje i u idealnom ih slucaju nadomjestiti onim pozitivnim.

Ovo se nastavlja na prethoni post kiss

Post je objavljen 08.06.2006. u 19:18 sati.