Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/s4mur41

Marketing

Edo Maajka

RANA POVIJEST

Edo Maajka, rođen kao Edin Osmić 22. prosinca 1978. u Brčkom, jedan je od najpopularnijih rappera na ovim prostorima. 1992. godine kada je započeo rat u Bosni, Edin napušta svoju domovinu i dolazi u Zagreb. Nakon rata, Edin se vraća u Bosnu kako bi studirao pravo. Odlazi u Tuzlu gdje postaje član hardcore rap grupe Diskord, kasnije nazvana Obrana. Grupa postaje jedna od najpopularnijih grupa u Tuzli i Bosni, a jedna radio stanica je njih demo singl «Obrana 99» proglasila hitom godine. Nakon godinu dana studiranja, Edin napušta studij zbog financijskih problema te odlazi u Zagreb na susret sa prijateljom Shotom, članom grupe Elemental., s kojim radi prvi sinlg «Minimalni Rizik». Mjesec dana nakon toga dolazi novi singl nazvan «Mahir i Alma». Te dvije pjesme su popunile mnoge top liste.


EDO MAAJKA

Kao izdavača, Edo odabire kuću «Menart», te je njegov prvi album «Slušaj Mater» izdan u proljeće 2002. Singl koji je nosio ime albuma postao je pravi hit u Bosni i na skoro svim prostorima bivše Jugolasvije. U 2003. Edo postaje najpopularniji rapper na prostorima bivše Jugoslavije. To je bila zlatna godina za Edu Maajku. Te godine je osvoji mnoge nagrade, među kojima su i Zlatna Koogla, Porin i Crni Macci. Popularnost mu je rasla sa izdavanjem mnogih singlova, a i sa gostovanjem na singlovima drugih izvođača, kao na primjer gostovanjem u pjesmi «teško je ful biti kul» grupe «Hladno Pivo». Imao je uspješnu turneju sa grupom TBF i godinu je uspješno zatvorio hitom «Prikaze».
Vrlo brzo, u travnju 2004. , Edo je izdao novi album «No sikiriki». Cijelu tu godinu proveo je promovirajući novi album sa raznim koncertima i turnejama. 2005. godinu je proveo održavajući koncerte, izdavao nove singlove i pisao pjesme za svoj novi album.
Snimanje pjesama za novi album, nazvan «Stigo`o Ćumur» počelo je u kolovozu 2005. godine, a album je izdan u ožujku 2006. godine.
Edo Maajka je predstavio rap i hip hop Bosni i ostalim zemljama bivše Jugoslavije, te je postao broj 1 na hip hop sceni ovih prostora. Edo postaje sve popularniji diljem Europe, pa i svijeta. Edo je još uvijek član «Obrane» i «Disciplinske komisije». Edo je oženjen i živi i radi u Zagrebu, ali ipak jako često posjećuje svoju domovinu Bosnu.
Edo ima najviše obožavatelja u Bosni, ali ne fali mu obožavatelja ni u Hrvatskoj, Srbiji i ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Edo broji i mnoge fanove u Dijaspori, uglavnom u zapadnoj Europi i sjevernoj Americi.


PJESME
Edo često rapa o političkoj situaciji Balkana, ali i o posljedicama rata u bivšoj Jugoslaviji, gdje predstavlja Bosanski pogleda na te događaje. Također rapa i o problemima 3 glavne etničke skupine na ovim prostorima. Na primjer, u pjesmi «On je mlađi» pjeva o sinu Hrvatskog ratnog veterana koji je zaručen s Srpskom djevojkom. No, njegove pjesme nisu ograničene samo na političke probleme. Često rapa o problemima mladeži («Saletova osveta») , o svojoj nenaklonjenosti prema pop glazbi («Kliše») i o lošem rapu («Slušaj mater»).
Nisu sve njegove pjesme negativnog zračenja, ima i pjesama nabijenih pozitivom, kao što su «No sikiriki», «Legenda o Elvisu», «Faca» i «Para na paru»


EDINE SVAĐE

Edo je u svađi sa Hrvatskom pop pjevačicom Severinom. Svađa je počela objavom Severinine pjesme «Hrvatica» u kojoj je rekla sljedeće «hip-hoperi dignite hajku, djeca vam slušaju pogrešnu majku». Edo je to shvatio kao napad na njega, pa je u jednom intervjuu izjavio da je Severina to rekla zato jer je on Bosanac, a u Hrvatskoj je mnogo popularniji od nje. Nakon toga joj je uzvratio u pjesmi «Kliše» u kojoj je rekao «Svi znamo rapat, svako može Severinu jebat» osvrćući se na Severinin domaći porno uradak koji je objavljen na Internetu i piratskim DVDima. Na najnovijem albumu, «Stig`o Ćumur», Edo je stavio još jednu pjesmu protiv Severine, a pjesma je jednostavno nazvana «Severina».


NOVO IME

Edo je izjavio da će uskoro izdati novi album sa svojim bandom «Disciplinska komisija» koji će sadržavati 13 njegovih pjesama i nekoliko novih materijala, ali taj album neće izaći u narednih dvije godine. Također je rekao da će nove albume izdavati pod novim pseudonimom, a to je «MC Berbo». MC Berbo će biti čovjek koji voli kurve, drogu, nove i skupe aute, novce itd. MC Berbo će biti sve ono što Edo Maajka nije.


BY MALOKI




Post je objavljen 08.06.2006. u 18:48 sati.