Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ski4ever

Marketing

još jedan post...

ako se nekako za legende podrazumijeva pripadnost prošlosti, jedna je skijašica već sada legenda svjetskog skijanja iako je još itekako aktivna. Čak i kada zanemarimo sav patriotizam, mislim da ovom izboru nitko niti neće, niti može naći zamjerku.
Janica Kostelić rođena je 5. siječnja nedaleke 1982. godine u Zagrebu, u obitelji sportaša.
Image Hosted by ImageShack.us

Od najranijih dana mala Janica stjecala je iskustva na snijegu i kako je rasla, bilo je očito da je rođena da postane pobjednicom.

U dječjim natjecanjima osvojila je faktički sve moguće nagrade, a što je posebno impresivno, u svojoj zadnjoj sezoni (1996/97., op.a.) osvojila je i Topolino i Pinocchio - dva najvažnija natjecanja u dječjim uzrastu, i to u slalomu i veleslalomu, pobijedivši doslovce u svim utrkama koje je započela, slovom i brojkom, u njih 22 (!).
Image Hosted by ImageShack.us

Slijedili su novi izazovi, trebalo je prijeći u višu kategoriju i suočiti se sa nešto žešćom konkurencijom na FIS utrkama.

Janica svoju prvu pobjedu ostvaruje startavši kao 83. u devetoj utrci na super G natjecanju u Gerlitzenu. Te je sezone debitirala i na ZOI u Naganu gdje je sa 16 godina bila najmlađa alpska skijašica te osvojila osmo mjesto u kombinaciji.

I naposlijetku - veliko natjecanje. Svjetski kup u sezoni 1998/99., sa njenih 16 godina. Čim su pravila to dopustila, Janica se upustila u borbu sa gigantima.

Prvo veće iznenađenje i pozornost na sebe Janica je skrenula četvrtim mjestom na veleslalomu u Park Cityju. Sve su novine brujale o čudu iz Hrvatske, a samo dva dana kasnije popela se na svoj prvi podij u Svjetskom kupu, na utrci slaloma.

Iako je to bilo malo i nerealno očekivati, na Svjetskom prvenstvu te godine nije bilo baš uspjeha jer je zbog neiskustva ipak podlegla pritiscima i medijskoj izloženosti.

No, u sezoni 1999/2000. Janica više nije bila iznenađenje, sad su već postojala i određena očekivanja.

I Janica ih je ostvarila u Serre Chevalieru u svojoj prvoj slalomskoj pobjedi ostavivši Trine Bakke iza sebe za sekundu i 78 stotinki sekunde (!).

U Sestriereu nekoliko dana kasnije opet slavi pobijedivši suparnice za više od sekunde. I sve to sa 17 godina.

No, tada slijedi i žalosna epizoda u St. Moritzu i teška ozljeda 4 ligamenta desnog koljena, sa nejasnom budućnosti u koju povjerenje nisu ulijevali čak niti najoptimističnije prognoze niti Janičini liječnici, sa upitnim nastavkom aktivne skijaške karijere.
Image Hosted by ImageShack.us

Vrativši se utrkama u sezoni 2000/01. Janica je ipak pokazala karakter i ljubav prema skijanju. Pobijedila je sve skupa 10 puta i pokazala da se pobjednica opet vratila.

Završnica je bila posebno dramatična, a u žestokom okršaju sa Renate Götschl Janica je ipak dohvatila veliki Kristalni globus.

Na žalost, potom opet nije bilo sreće sa ozljedama. U sezoni 2001/02. Janica je propustila prvi dio Svjetskog kupa zbog ozljeda. Bilo je izvjesno da će teško moći obraniti titulu ukupne pobjednice Svjetskog kupa.

Na utrci u Val d´Iseru pala je i ozlijedila se.
Image Hosted by ImageShack.us
Taj pad i ozljeda ostavili su traga na njenom skijanju u sljedećim mjesecima. Prvi put stala je na pobjednički podij za kombinaciju u Sallbachu osvojivši 2. mjesto i kasnije u slalomu u Berchtesgadenu osvojivši 3. mjesto.

Janica se oporavila tek neznatno prije ZOI u Salt Lake Cityju i budući da nije imala kontinuiteta, tamo je nisu baš označili kao velikog favorita, riskiravši Svjetski kup kako bi što spremnija stigla na ZOI.

Pripremljena, motivirana i odmorena Janica ipak propušta utrku spusta i priprema se za kombinacijsku utrku.

I uzima prvu medalju u povijesti za Hrvatsku na ZOI i to izvrsno odvezenim kombinacijskim utrkama.

Puna samopouzdanja Janica osvaja potom još zlato u slalomu, zlato u veleslalomu i srebro u super G-u. Četiri olimpijske medalje na jednim Igrama! Nikad prije viđeno, a teško će bilo tko to i dostići.

Nakon povratka iz Salt Lake Cityja, puna samopouzdanja Janica je osvojila slalomsku utrku na finalu Svjetskoga kupa u Flachauu (Austrija), završivši time sezonu 2001/02. na najbolji mogući način. Bila je to sezona koju će Janica i cijeli svijet pamtiti zauvijek!

Sezona puna velikih uspjeha i sjajnih odličja koja su Janicu svrstala medu svjetske sportaše koji su najviše puta osvajali medalje. Time je definitivno postala i hrvatskom sportašicom s najviše pobjeda.
Image Hosted by ImageShack.us

Sezona 2002/03. bila je potom sezona novih inspiracija i motivacija, pogotovo nakon operacije slijepog crijeva i odgađanja početka treninga za mjeseca dana.

Janica se više, brže i bolje pripremala za sezonu 2002/03. Njena prva velika pobjeda sezone zbila se na američkom snijegu u Park Cityju (SAD). To joj je dalo još inspiracije.

Napravila je opet veliki niz pobjeda i pobjedničkih postolja. U Lenzerheideu je imala dvije pobjede u utrkama slaloma i kombinacije. Kalendarsku godinu završila je još jednom slalomskom pobjedom u Semmeringu. Janica je zadržala svoju sveukupnu vodeću poziciju u Svjetskom kupu kroz cijelu sezonu.

St. Moritz i Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju bili su potom nova inspiracija za Janicu. Sa puno više iskustva i sigurnosti Janica je pobijedila u kombinaciji i slalomskoj utrci.

Još jednom svjetske prvake u slalomu, Janicu i njenog brata Ivicu, zajedno sa cjelokupnom reprezentacijom, dočekale su tisuće Zagrepčana.
I opet za kraj još - još jedan veliki Kristalni globus!
Image Hosted by ImageShack.us

Rekapitulacija dosadašnje karijere Janice Kostelić naprosto je impozantna: 19 pobjeda u Svjetskom kupu, 16 u slalomu i 3 u kombinaciji, 29 pobjedničkih postolja, 3 zlatne medalje i jedna srebrna sa ZOI i dva zlata sa Svjetskih prvenstava, dva puta ukupna pobjednica Svjetskog kupa, dva puta mali Kristalni globus u slalomu.

Pred Janicom su još mnoge pobjede i trofeji. Prije svega, želimo joj puno zdravlja, a i samim time će stići još mnoge pobjede. Jedna za drugom, jedna po jedna.... A priča još nije doživjela niti kulminaciju, sa tek 23 godine, imamo temelja očekivati još pokoju medalju i naslov.

Post je objavljen 08.06.2006. u 18:36 sati.