Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing



broj ljetnikovaca se tijekom stoljeća toliko umnožio, jer su uz vlastelu ljetnikovce gradili i bogati pučani, da je u 19. st. francuski maršal marmont napisao kako "svaka obitelj ima ljetnikovac (...)", neka čak i dva koji su tako opremljeni ovisno da li su predviđeni za ljetnji ili zimski odmor. iz ovog podatka, ali i same konstitucije i položaja ljetnikovca jasno se vidi koji se je objekt koristio isključivo za ljetni, odnosno za zimski odmor ili boravak.

sad, kad sam općenito napisala o bogatstvu ladanjske arhitekture u dubrovniku, koja je na sreću još u većini slučajeva očuvana iako ne u posve izvornom obliku, red je da se osvrnem na pojedinačni primjerak, kako bi preko njegovog opisa predstavila i one druge istog ranga.
prije toga samo da kažem kako su mnoge od sadašnjih palača obnavljane tijekom stoljeća. prilikom rekonstrukcija doživljavale su dopune ili izmjene u skladu s vremenom kad je restauracija vršena, tako da je teško kazati što je osim detalja u unutrašnjosti original, a što kopija, odnosno rekonstrukcija i novi motiv. vanjski izgled je originalan.

ono što je najviše očuvano u interijerima je kamena plastika, koja svjedoči o vremenu gradnje i stilovima. nije rijedak slučaj da su se prilikom najnovijih rekonstrukcija i adaptacija pojavili posve novi i do danas nepoznati detalji: oslikanih zidova, plafona, grbovi..., koji su bili sakriveni debelim slojevima žbuke, pregradnim zidovima, spuštenim stropovima.

bilo kako bilo i danas su to prelijepi objekti, nepodesni za stanovanje, ali zato primjereni različitim kulturnim namjenama, tako da se ističu baš oni najvažniji detalji: jaki stupovi s kapitelima, kamena pila, ukrasni drveni grednjaci, štukature, kamena plastika na dovracima, široko stubište, balustrade, grbovlje, kruništa bunara ... . intencija obnovitelja je vratiti prvobitni izgled objektu pri obnavljanju, tako da i različite podne obloge ponovno zamjenjuje drvo, uz sve ostalo što je moguće uraditi rekonstrukcijom ili dopunom.


Image Hosted by ImageShack.us

gundulićev ljetnikovac u gružu (iznimno je i stambeni objekt obitelji lasić-kesterčanek)








Post je objavljen 08.06.2006. u 12:11 sati.