Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

sličnost ove građevine s nekim firentinskim zdanjima ide u prilog ovakvog zaključka, mišljenja je i nada grujić (čiji su radovi o ladanjskoj arhitekturi na razini udžbeničke literature). *)

o nesumnjivoj vrijednosti ljetnikovca, uključivo s vrtnom arhitekturom uklopljenom u jedinstvenu cjelinu, izričito govori i vlasnikova procjena. iz dokumenta koji je sastavio vice stjepović skočibuha jasno se može pročitati kako njegov novi ladanjski objekt vrijedi 9.104 dukata, 28 groša i 8 parvula **)


procjena se odnosila na sve radove pogođene, obavljene i plaćene do 1587/88.
ovdje moram kazati, da je nakon te godine nastavljen rad na objektu, svakako u znatno manjem opsegu, obzirom da je 1588. godine umro vice stjepović skočibuha, odnosno da je već u to doba bila završena gradnja glavnog objekta, osim nekih dodataka i onoga što danas zovemo 'finiranjem', tj. završnim radovima (finalizacija).
da objekt nije završen u skladu s projektom, ali i običajima gradnje ovakvih zdanja, svjedoči i podatak kako je kapelica ljetnikovca sagrađena sa zaostatkom od gotovo 100 godina.
taj podatak opet govori i o samom vlasniku. slobodno se može iščitati, kako je vice stjepović skočibuha umro naglom smrću tako da nije stigao izgraditi kapelicu u okviru posjeda, uobičajenu i obveznu građevinu u sadržaju ovakvog tipa ladanjske cjeline.
zadnji vlastoručni upis troškova u sačuvanoj računskoj knjizi datiran s 13. prosincem; 17. prosinca sačinio je oporuku; osam dana kasnije bio je već mrtav.


__________
*) u to vrijeme je u dubrovniku, uz druge arhitekte, boravio i firentinac bernard bountalenti, kojemu bi se mogao pripisati ovaj vrsni rad. iako nije posve isključena mogućnost pronalaska dokumenta o idejnom i izvedbenom projektu, kao što je to već bio slučaj u mnogim drugim, njegovo ime ostaje za sad nepoznato.
**) o nazivima dubrovačkog novca, vlastitog novca 'republike' pisala sam u prethodnom ciklusu.
'parvula' je naziv jednog od njih.


(izvor: Frano Kesterčanek: 'Dubrovački renesansni dvorac XVI. st. i njegova kronika', objavljen u 'Anali HI JAZU DU, VI/VII, 1957-59.).


Post je objavljen 08.06.2006. u 11:32 sati.