Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

kasnije ću još jednom pohoditi ovu šetnicu, jer sad vas vraćam ponovno u prostrani ulazni trijem.
na istom zidu gdje su smještena vrata za vanjski trijem i šetnicu, desno od njih je ugrađeno prekrasno kameno pilo, s kamenim policama, na kojima su nekad stajale bakrene 'romjenče' (posude za vodu s pomičnim držačem) i vjerojatno drugi pribor za umivanje. pilo je, osobito njegov donji dio, lijepe izrade, oblikovan i obrubljen na donjoj strani savijenim lišćem vinove loze i maskeronom. dok su mu bočne strane izbačene uglaste i nejednako profilirane utorima. nadsvođeno je nešto istaknutijim kamenim pilastrom.

uz široko (najšire u dubrovačkim kućama za odmor, ali i inače) stubište, koje se samo jednom savija i čiji početni okvir obrubljuje isti renesansni motiv, to je jedini kameni namještaj u ovom dijelu.
iz trijema se ulazi u po dvije sobe lijevo i desno (sjeverno i južno). okviri vrata soba su jednako obrađena u kamenoj plastici. dvije istočne sobe su manje, dok su dvije zapadne vrlo velike kvadratne prostorije. sve sobe imaju prozore visine preko dva metra (2,10 m) s persijanama. zbog visine prostora iznad njih su i dodatni manji prozorčići, tako da su prostorije zračne i osvijetljene.

______

poznato je da je vici stjepoviću (de stephanisu, kako stoji u ispravama - zaboravila sam spomenuti ovo njegovo latinizirano prezime), poznati korčulanski klesar grgur dujmov, 1585. godine isklesao, prema ugovoru, preko 40 kamenih stupova. oni najljepši su pred ulaznim trijemom, a djelo su drugog korčulanina, vicka lujova. pa kako sam već kazala o njihovoj ljepoti i usporedbi s crijević-pucićevim kolonama (stupovima), za koje se sa sigurnošću tvrdi da su rad spomenutog majstora, tako mu se pripisuje autorstvo i za ove 'skočibuhine'. dodajem samo, ljepotom su bez premca.


Post je objavljen 08.06.2006. u 11:17 sati.