Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing



šetnice dijele perivoj na istočni uži pojas i dva zapadna šira pravokutna pojasa zelenih površina. ispred samog objekta su još dvije šire ukrasne arle. zelene površine su izdignute i zagrađene niskim kamenim zidom na kojemu su u jednakim razmacima sa svake strane raspoređene kamen kolone na kojima je svodasta pergola s vinovom lozom. bujno zelenilo, palme, pitospora i ovaj tunelasti zeleni prolaz ne dopuštaju pogled na objekt dok mu se posve ne približiš.

u dnu centralne šetnice koja vodi od ulaza u kompleks do kraja posjeda je gospodarski objekt, manja građevina, kojoj je krov na jednu vodu, ali ispod ogradnog zida, naslanjajući se na njega. sastoji se od tri prostorije. da po ničem drugom nije zanimljiv, objekt bi morala spomenuti zbog jedinstvenog primjera, koji se može naći samo u pustolovnim romanima 'zagorke' ili autora koji su ispredali romantične priče prepune zapleta.

zadnji krak ovog objekta na fasadi ima otvor sa zaobljenim vrhom, kroz koji se može ući saginjući se (visine 1,25 m). taj otvor kompleks ljetnikovca povezuje prirodnim podzemnim hodnikom s morem na 'boninovu'. drugim riječima, ljetnikovac 'skočibuha' koji je visoko i daleko od mora, povezan je podzemnim hodnikom s morem. zbog ovog puta, koji je bio prohodam do 50-tih godina prošlog stoljeća (zbog potresa je jedan dio zatrpan) ispredene su mnoge legende oko ljetnikovca i njegovih stanara.

nasuprot ovom malom objektu, a u pravoj liniji s glavnom zgradom, u njezinoj razini, je kapelica, okrenuta na prednju terasu širom fasadom. južna zabatna fasada umjesto očekivanog portala nosi veliki kvadratni prozor s plitko profiliranim okvirom, nad kojim je velika kamena greda s uklesanim natpisom: HAEC EST IMAGO SANCTAE DOMVS NATARENE QVAE COLITVR LAVRETI, IN QVA VERBUM CARO FACTVM EST.

uz elipsastu rozetu na vrhu zabata je zanimljivo obrađena kamena preslica (bez zvona). kapelica nikad nije dovršena u unutrašnjosti. dijelovi kamene opreme nestali su, a ona je jedno vrijeme bila čak i stambeni objekt, jer je ostala pošteđena prilikom uništenja objekta 1806. godine.

donja etaža vrta gotovo je identična gornjoj. također se sastoji od dvije zelene pačetvorinaste oaze, ograđene niskim zidićem na kojem su kolone. središnji dio ispred svodastog ulaza u prizemlje ljetnikovca je proširen kao terasa. taj dio je omeđen prelijepim kolonama, posebne izrade, kao na gornjoj balustradi.

Post je objavljen 08.06.2006. u 10:57 sati.