Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

gundulići i bonde u skočibuhi

smatra se da dugovi na objektu nisu bili jedini razlog ove odluke, jer je iz knjiga vidljivo da vice nije plaćao daće (porez) republici duže vremena, a ni dvanaestinu od soli. vijeće je prihvatilo ovaj prijedlog kako bi se i'država' naplatila iz iznosa prodaje.

vicini sinovi su ostali bez muških potomaka, 'republika' je slabila, a nerentabilni raskošni dvorac samo je proizvodio nove troškove i k tomu još nije bio ni završen. prodan je za 3.600 dukata ivanu marinovu gunduliću, mlađem sinu bogatog jakinskog (ankona) trgovca. *)

ivan gundulić je nastavio uređenje 'skočibuhe' kao kompleksa. prema nekim autorima, najljepša dubrovačka balustrada sa stupovima je bila napravljena u njegovom aranžmanu, kao i stupovi naokolo svih šetnica. drugi opet nisu s tim suglasni, jer, primjerice, jonski stupovi na skočibuhi pripadaju drugom razdoblju, razdoblju vicinog vremena, tj. 16., a ne sredini 17. stoljeća.

no sigurno je jedno. ivan gundulić dao je sagraditi kapelicu. ova se gradnja izrijekom spominje u njegovoj oporuci. no, i njega je smrt pretekla, 1650. godine, tako da njezina unutrašnjost nikad nije bila završena, a takva je ostala do današnjih dana.

potres 1667. godine odnio je živote dvojici ivanovih unuka, pa je posjed prešao u u posjed obitelji bonda ili bunda.

kako gundulić nije imao drugih nasljednika imanje je pripalo njegovoj 47-mo godišnjoj sestri, koja se u jakinu udala za udovca bundića (bundu).
bez vlastitih potomaka, paula gundulić-bundić, s kojom je izumrlo i žensko koljeno gundulića, ostavlja imanje pastorku jerolimu bundiću.

klauzule oporuke bile su stroge i morale su se poštovati, tako da je sljedeći nasljednik morao čak promijeniti svoje prezime (đurđević) u bundić da bi ga realizirao.


kad je 1907. godine i ta loza izumrla sljedeći su nasljednici bili kunsti i pucići, koji su prema oporuci morali svojim prezimenima dodati i prezime 'bundić'.
no to je vrijedilo za sva druga njihova imanja (u koja nije dirao niti napolen, niti austrija, pa ni prva jugoslavija. to je postigla nova jugoslavija ukidajući taj feudalni srednjevjekovni anakronizam u korist socijalističke zajednice), ali ne i za 'skočibuhu'.

------
*)ova obitelj gundulića spominje se uz osnivace dubrovačkog collegiuma ragusinuma za čije je osnivanje stariji brat novog vlasnika 'skočibuhe' dao jezuitima 18.000 dukata. sporovi oko tog daravanja, trajali su 86 godina.
naime, treba znati, da 'republika' nije dopuštala nikakvo miješanje crkve u poslove države i zbog toga su međusobno imali vjekovima jako zategnute odnose.


Post je objavljen 08.06.2006. u 10:47 sati.