Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

S pressice 4-tog ZFF-a !!!

... prekojučer sa svojim prijateljem i kolegom bjeh na presici ZFF-a koja je po mojem shvaćanju uslijedila podosta rano. No razloga za taj posvema razvidno zreo profesionalni čin direkcije festivala je pregršt.

Nije da je baš kao što u Balaševićevoj pjesmi, jer se tamo govori o sto dukata već je 60-tak novih i garantirano dobrih filmova.
No o čemu se na toj još jednoj u nizu pressici govorilo da je toliko dobro. Pa ... prvo meni kao nekom tamo filmofilu je bitno da se vrti dosta filmova (i uz filmove ono meni jednako bitno jest da ima dobre popratne zabave, s ićem i pićem) kojih je najavljeno 60-tak. Prezentiran je program koje je za poneki novi sadržaj bogatiji.

Pred očima svih novinara došlo je do potpisivanja produžetka dvogodišnjeg ugovora sa generalnim sponzorom VIP-om. No... velim to opet nije sve jer je uslijedio šlagvort na tortu ove pressice. Naime povećane su nagrade kojima će biti obasipani pobjednici u pojedinim kategorijama, tako da najbolji festivalski filmski uradak na ZFF-u će dobiti 4000€ (na što su šaljivo iz redakcije festa dometnuli da će svake godine povisivati fond nagrada. Naravno da je netko od novinara dobacio da bi bio red da kad se zadesi 100-to izdanje festivala da bude onda i glavna nagrada 100 tisućica. hehe rolleyes B.T. Matić se osmjehnuo i potvrdio. Ja bih dodao 'ko živ 'ko mrtav.).

Od novijeh programa uslijediti će posebni "Moj prvi film" - koji je zapravo poveća prezentacija jedne knjige Stephena Lowensteina koja govori na zabavan način o tome kako napraviti svoj prvi film. Zgodni savjeti i hrpa poznatih režisera garantiraju dobru knjigu. Uz to biti će prikazani debitantski filmovi nekog od ovog popisa : Pedro Almodovar, braća Coen, Allison Anders, Steve Buschemi, Oliver Stone, Mira Nair, Mike Leigh, Ang Lee, Kevin Smith, Ken Loach, Mike Figgis, Bertrand Tavernier, Anthony Minghella, Gary Oldman, Neil Jordan, Barry Levinson, Tom Dicillo, P.J. Hogan, James Mangold i Stephen Frears. Kako su rekli na presici, o tome još odlučuju.
Osim ovog programa predstavljen je posebni program pod nazivom "Bunker", gdje će biti prikazni neki odabrani bunkerirani filmovi sa jedne i druge strane željezne zavjese. Sve to u izboru g. Bernda Budera (filmskog kritičara).

Kako su nastavili sa "Ležerminatorom" (programom posvećenom ženama) tako se po dobrim običajim na ZFF-u nastavlja i sa "Matinejama" koje su naišle na proteklom izdanju ZFF-a na dobar odjek među studentarijom. U sklopu tog programa s idejom da se u kino privuće što više publike nastojati će se u suradnji sa distributerima dovući što bolji hit program.

U sklopu nazovimo to revitalizacijskog dijela programa ovog festivala koji se tiće starih kina u centru Zagreba koja se žele i trenutno rasprodaju kojekakvim trgovačkim lancima, direkcija nastoji izaći iz prostora SC-a koji će i dalje biti matični dio festivala. Nastojati će se doći do kina Europa u čijim prostorima će se odvijati jedan dio programa 4-tog ZFF-a.
Time bi se nastojalo dovući u kina i onaj dio kino publike koji ne voli toliku strku tako svojstvenu ovakvim festivalskim događanjima.

Još je bitno istaknuti i progam pod nazivom "Klub 100" u sklopu kojeg bi se trebali prikazati najgeldaniji filmovi iz nacionalnih produkcija svijeta sa gledanošću većom od 100000. To je zapravo kako su u najavi ovog programa rekli iz direkcije "richochet" efekt odličnog uspjeha "Što je muškarac bez brkova".

... i što bih još mogao dodati nego da kao i obično do sad uz povoljnije karte preko VIP-a, uslijediti će i poboljšanja u pogledu kontakata između gostiju u zato predviđenom "lounge roomu" a tu je i izložba fotografija najpoznatijih direktora fotografija filmova. Jedinstvenost u pogledu ove izložbe jest da ćemo u Zagrebu imati jedistvenu priliku vidjeti ovu izložbu (pod nazivom "Odlučni trenuci") nakon što je bila prikazana na Beverly Hillsu portekle godine.



Post je objavljen 08.06.2006. u 23:13 sati.