Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

JUTROS NAJJAČA AKTIVNOST MERAPIJA

Jutros je zabilježena najjača aktivnost Merapija od njegove inicijativne erupcije. Znanstvenici strahuju od neizbježne erupcije. Pitanje je vremena kad će Merapi eruptirati. Vulkan Merapi u Indoneziji izbacuje oblake vrućeg plina i pepela, zbog čega je 15 tisuća stanovnika sela u njegovoj blizini pobjeglo iz svojih domova.

Merapi već tjednima izbacuje paru i pepeo, a jutros je zabilježena njegova najjača aktivnost u posljednje vrijeme. Vulkan izbacuje goleme tamno sive oblake, a njegovim obroncima teče lava. Neki znanstvenici kažu da je vulkanskoj aktivnosti proteklih tjedana mogao pridonijeti snažan potres u kojemu je 27. svibnja poginulo više od 6 200 ljudi na području udaljenom samo 25 kilometara od Merapia.

U području oko vulkana raste zabrinutost da bi se ta aktivnost mogla pojačati te da bi okolna područja mogla biti ugrožena oblacima plina, lavom i letećim kamenjem. Indonezijska vlada proglasila je najviši stupanj uzbune zbog aktivnosti Merapia prije tri tjedna i počela evakuaciju tisuća stanovnika koji žive u krugu od 15km od kratera vulkana.

::IZ TISKA::
the jakarta post / afp / bbc / ap / cnn / republika / guardian / surya online /

Post je objavljen 08.06.2006. u 09:12 sati.