Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/microbluesparkle

Marketing

Pretvaranje negativnog u pozitivno

Vjerojatno ste imali prilike sanjariti o osveti. Reagirali bi u mislima na posebno bolne odsječke događaja u kojima ste bili ponižavani, povrijeđeni ili izdani. U tom slučaju sanjarili bi o tome kako uzvratiti udarce. Vaša bi žrtva bila osoba koja vam ih je zadala. Ponavljali biste u sebi što ćete reći kada opet sretnete tu osobu, kako biste ju ponizili i porazili.

Snovi pronalaze načine kako da postanu stvarnost, a posebno je to slučaj sa sanjarenjima. Ona postaju samoostvarujuća proročanstva. Misli postaju stavovi, a stavovi su odrednice djelovanja.Ako ste namjerili njegovati i hraniti vašu netrpeljivost i neprijateljstvo, te emocije s vremenom postaju sve jače, a vaše djelovanje tada kreće s pozicija mržnje.
Pogledajmo opet konkretan primjer. Vaš kolega, koji je poznat po zloći i niskim udarcima, povrijedio je vaš ponos. Namjerno je istaknuo neku vašu pogrešku i tome još pridodao nešto za što niste odgovorni. U mislima sebi kažete da ćete mu se grdno osvetiti ako to ikada ponovi. Vaša se povrijeđenost pretvara u mržnju, koja nije ništa drugo nego predanost i spremnost na nanošenje boli, slamanje i uništavanje. Vaš stav i držanje u tom slučaju postaju ravni razbojništvu. I kako se već to u životu dešava, taj kolega postaje zaslijepljen svojim prethodnim uspjehom i na nevjerojatno glup način ponovno vam se suprotstavlja. No ovoga ste puta i vi spremni izvršiti zloćudan napad.
Nevjerojatno je kako vas mržnja može uputiti na koji ćete način povrijediti druge. Upućujete kolegi primjedbu kako se osjeća "nevoljen " i "nesiguran", očajnički težeći da mu se drugi dive. Neki od njegovih bivših žrtava, koji vam čestitaju što ste mu našli "mjeru" mogli bi vas učvrstiti u iluziji da ste djelovali u samoobrani i prema tome, pravedno postupili. Mržnja može biti vrlo nastrana i majstorski se kamuflirati. Oni što djeluju s pozicija mržnje, rijetko su svjesni te činjenice i dati će tom odvratnom osjećaju mnoga laskava imena, ali rijetko ono njegovo istinsko.

Mržnja je nevjerojatno infektivna. Lako postaje pandemična (sveobuhvatna). Kako spriječiti tu inficiranost mržnjom? Ponovno morate dobiti bitku u mislima, u umu, jer prvi je infekcijom zahvaćen upravo um. Vi omogućavate mržnji i mislima koje su s njom povezane da zauzmu mjesto unutar vašeg uma. Vežete se za te misli i omogućavate im ekspanziju, a one preuzimaju vodstvo. Mržnja je sjajan ujednačitelj. Ona teži pretvoriti sve ljude u počinitelje svojih zločina. U trenutku kad mrzite, postajete umnožavač mržnje i na taj način širite infekciju, širite bolest.
"Ali", primijetili bi vi, " sigurno nije baš tako lako kontrolirati svoje misli! " Bili bi u pravu. Vaš razvoj mora biti holistički, cjelovit. Ako ste nevjerojatno pohlepni, nećete se biti u stanju osloboditi ljubomornih misli. Ako imate previše jaki ego, pa ste prema tome preokupirani time što će drugi ljudi o vama misliti, imat ćete previše ponosa, a misli ponosa i osvete dominirat će vašim umom. Ranjivi ste zbog toga što previše negativnih misli i odlika kontrolira vaš život.
Kako god bilo, prakticiranje kontrole misli zaista vam pomaže da se oslobodite negativnih tendencija u vama samima. Pomaže vam u postizanju neophodnog odmaka od vaših misli.

Isječak iz članka "Thinking: Winning the Battle of the Mind" S engleskog preveo:
Vedran Jaklin wave

Post je objavljen 08.06.2006. u 00:09 sati.