Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

Zašto volim Operu (misli se na browser, hehe)

Do danas sam u desnom stupcu imao linkove za download dva free browsera koja su puno bolja alternativa Internet Exploreru koji ljudi koriste jer ne znaju da postoji bolje od toga.

Danas je ostao samo link za Opera download. Jer mi je to favorit. A Mozillu Firefox ionako svi favoriziraju iako ne znam zašto. Možda zato što ni oni nisu probali bolje. smijeh

No, da sad ne bi ispalo da tu "lobiram" za Operu a bez pravih razloga morao bih obrazložiti zašto mi je favorit, zar ne?

Prije svega obožavam njen sistem stranica u istom prozoru. "Pages", ili ono što bi u Mozilli bilo "Tabs", iako se ovo sasvim drugačije ponaša. Najveća prednost je ta što mogu otvoriti 5-6 stranica koje svakodnevno koristim, spremiti ih kao session i odrediti da mi se to uvijek podigne kad otvorim Operu.

Dakle, kad god krećem sa surfanjem, imam otvoreno sve što koristim. Ne moram nigdje tražiti. Ni pod bookmarks, ni pod history. Već je otvoreno, potreban je eventualno samo refresh.
Osim toga, lako si podesim autorefresh stranica ako želim, samo malo kliknem desnom tipkom miša i opcija je tu.

Nadalje, Opera ima najbolji prikaz slike ako je ona css-om određena tako da je jedna njena dimenzija (širina/visina) određena kao "auto". Što će reći da će slika ispasti sasvim pravilna ako sam odredio da će širina biti 200 pixela, a visina "auto", tj. proporcionalno umanjena/uvećana, ovisno o dimenzijama slike koju ubacujem u taj css class.
Slika lutkica koju sam prikačio u jedan od prijašnjih postova u IE je ružno razvučena po visini, u Mozilli blago sabijena. Jedino u Operi je onakva kakva jest po svojim proporcijama.
Osim toga, veoma je jednostavno isključiti slike, opcija se nalazi u toolbaru koji je pred očima ili se veoma lako pronađe. To je korisno ako ste na modemu i slike vas ne zanimaju (povećava brzinu učitavanja jer ju slike ne koče), ili ako ste na adslu-pa se iz istog razloga ne želite razbacivati novcem.

Mislim da svi oni koji tvrde da je Mozilla najbrži browser malo pretjeruju, ne vidim razliku između nje i Opere. Sigurno je da su oba brža od IE. Na modemu se najbolje vide te razlike.

Nadalje, Opera ima odličan i jednostavan Wand, iliti username/password manager.

Radi i s RSS feedovima, iako to ne koristim, ali vidim opciju.

Nedostaci Opere... Ne znam što bi to moglo biti, osim možda što se ne može postići integracija s Windowsima u svrhu automatskog pokretanja veze kad se pokrene browser ili automatskog isključenja iste kada se browser "ugasi" kao što je moguće u IE.
Ali to ne može ni Mozilla.

Opera ima velik izbor skinova, doduše - ima to i Mozilla.

To bi bilo otprilike to.

Dakle - get Opera & enjoy.

Post je objavljen 07.06.2006. u 20:55 sati.