Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Nema se za kredu, ali ima za Mostar

Čitam u današnjem Jutarnjem listu i ne vjerujem. Primorčevo ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo izdvojiti 360 milijuna kuna za Mostarsko sveučilište. Ne samo da je to duplo više nego li je predviđeno za Osiječko, već nedopustivo da se toliki novci odlijevaju u drugu državu dok pojedine hrvatske škole nemaju ni za kredu, pa su roditelji prisiljeni kupovati kredu kako bi njihova djeca mogla imati redovnu nastavu.

Najbolje od svega mi je objašnjenje da je odljev studenata radio pritisak na hrvatska sveučilišta i da je ovakvo ulaganje isplativije. Ma kako to? Ako je pritisak prevelik, postrožite kriterije za upis na fakultete, nemojte plaćat studiranje svima, već samo onima koji to zaslužuju, nemojte mazati oči javnosti upisivanjem djece branitelja koja znanjem nisu potkovana za upis na fakultet i za tren oka ćemo imati normalnu situaciju.

Kako se ovaj post bavi obrazovanjem, ovdje je i jedan post Zvone radikalnog vezan uz bolonjski proces…

Fakultet traje pet godina (3 + 2) na sljedeći način. Prve tri godine za postizanje titule B.Sc. i zatim dvije dodatne godine za postizanje titule M.Sc.
E u čemu je problem?
Problem je u gradivu koje se obrađuje na B.Sc. i M.Sc. dijelu studija (u terminologiji se B.Sc. zove dodiplomski studij a M.Sc. diplomski studij). S obzirom da će novi diplomski studiji vrlo vjerojatno biti uvelike bazirani na sadržajima bivše treće i četvrte godine studija, uz ponešto dodanih specijalističkih predmeta (vrlo dobrodošlo!), postizanje razine znanja prijašnjeg dipl.ing. inženjera će vjerojatno zahtijevati polaženje i M.Sc. dijela studija.
Dobro, kažete Vi, dragi štioče, u čemu je problem ? Godinu dana dulje studiranje, ali će se valjda nešto više (i bolje) naučiti. I sve 5.
Ali, ima tu jedan detalj, odnosno, bolje rečeno pitanje na koje nitko ne zna odgovor: „Da li će se M.Sc. dio studija plaćati (na način kao što se prije plaćao magistarski i doktorski studij, što je za fakultete predstavljalo kakav takav izvor prihoda)?“.
Ukoliko postoji itko tko ima pristup do ministra znanosti, molio bih ga da mu postavi gornje pitanje i obavijesti me o njegovom odgovoru.
Jer meni se čini da nitko ne zna ??? zvoneradikal.blog.hr


Post je objavljen 06.06.2006. u 10:08 sati.