Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

The Hills Have Eyes (2006)

Image Hosted by ImageShack.us The Hills Have Eyes, SAD, 2006.
Redatelj: Alexandre Aja
Glume: Aaron Stanford, Emilie de Ravin, Dan Byrd, Vinessa Shaw, Kathleen Quinlan, Ted Levine, Tom Bower, Robert Joy...
Ocjena: 8

U periodu od 1944-60 američka vlada je testirala nuklearne bombe u uskom dijelu pustinje New Mexico što je uzrokovalo da lokalno stanovništvo ili umre ili rodi potpuno izobličenu i deformiranu djecu. Pedesetak godine kasnije, familija na čelu s Velikim Bobom (Ted Levine) putuje obližnjim krajem da bi igrom slučaja (uzrokovane lažima vlasnika benzinske pumpe) skrenula na krivu cestu koja vodi nigdje drugdje- nego točno na područje na kojem su se odvijali ti zastrašujući pokusi. I ne prođe dugo vremena, a familija naiđe na bodljikavu žicu koja uzrokuje zabijanje auta i kamp prikolice u stijenu. Svjesni da ubrzo moraju naći pomoć, obitelj Carter se odluči razdvojiti- dok na jednu stranu odlazi Bob, na drugu odlazi zet Doug (Aaron Stanford) ostavljajući brata Bobbya (Dan Byrd) zajedno s "boljom" polovicom obitelji, majkom Ethel (Kathleen Quinlan), sestrama Brendom (Emilie de Ravin) i Lynn (Vinessa Shaw) te najmlađom Catherine. No nitka ni ne sumnja da su oni s razlogom "naišli" na tu bodljikavu žicu te da ta pustinja nije tako nevina kako se na prvi pogled čini...

Makar ne volim nikada međusobno uspoređivati dva filma, The Hills Have Eyes remake je u isto vrijeme toliko različit koliko i sličan originalu tako da smatram da moram izraziti pomake, ali i mane ovoga filma.
Glede samih pozitiva filma, općenito gledajući mogu reći da su me Hillsi duboko iznenadili jer nije često da remake nadmašuje sam original, što se u ovom slučaju dogodilo. Što se tiče radnje filma, u remake-u imamo puno bolje objašnjenje tih deformiranih mutacija i izgleda lokalaca dok u originalu Craven nije niti pokušao objasniti razlog njihove mutacije, nego se više okrenuo samom preživljavanju obitelji. Što se tiče same obitelji Carter, dok smo u originalu u isto vrijeme pratili sudbine obiju obitelji, Aja se više fokusirao upravo na samu tu obitelj i njihovo preživljavanje, što je po meni definitivno plus ovoga filma. Također Aja puno više pridaje pažnje karakteru svakog pojedinog lika, dok se Craven fokusirao više na obitelj Carter kao cjelinu tako da je karakterizacija likova bila puno bolja u ovom filmu. Glede samih mutanata, ne trebam posebno naglasit da većina izgleda prejebeno, od ultra strašnih do manje strašnih faca, a i film je obilovao puno gnusnijim i krvavijim scenama nego u originalu (iako doduše moram priznati da je s obzirom na starost filma original Hillsa bio jako krvav).
Također sam primijetio da je gluma bila dosta dobra, a isto vrijedi i za meni predobru glazbu koja je u nekim scenama prejebeno zvučala.
No kao i svaki film Hillsi su imali par mana, poput na trenutke dosta labave kamere, loših CGI efekata, nekih dosta predvidljivih scena i po meni iako puno boljeg, prebrzog završetka.

Da zaključim, The Hills Have Eyes je jedan od boljih i gnusnijih horrora u zadnje vrijeme koje je meni pružalo poprilično dobru zabavu, a to je ujedno i jedan od rijetkih remake-ova koji je nadmašio i sam original. Ako ste gladni 90 min čiste i krvave zabave, definitivno Hillse nećete propustiti...

Post je objavljen 06.06.2006. u 15:22 sati.