Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

KINEZI STVARAJU UMJETNU KIŠU

Čovjek želi pokoriti i prostor i vrijeme. Želi se uzdignuti do Boga, zbaciti ga s prijestola i zavladati Zemljom i svemirom.Prostor smo uspjeli izmodelirati prema našim željama, zemlju smo optočili asfaltom i betonom da ne bi gazili po blatu, premostili smo rijeke i stvorili umjetna jezera, posjekli smo šume i izgradili zgrade. No, sad se počinjemo igrati i sa vremenom. Znamo da smo već duže vrijeme sposobni raketama rastjerati oblake i spriječiti tuču i rastjerati tamne oblake. No, sad smo se sjetili da stvaramo oblake i kišu. Kina je ozbiljno pogođena sušama posljednjih godina, a to će se i nastaviti kako najavljuju znanstvenici - ne samo u Kini već diljem planeta. Ali, Kinezi su arsenalom raketa i aviona stvorili oblake i dovoljno umjetne kiše da napune jednu od najvećih rijeka i to četiri puta. I to nije ništa novo. Ovu tehnologiju koriste već pet godina. Englezi su, s druge strane, odlučili dovesti ledenjak Temzom kako bi riješili prijeteće nestašice vode u Londonu i okolnom području.

Oblake su znanstvenici stvorili paljenjem kemikalija kao što su srebro i jod kako bi stvorili umjetnu kišu da riješe problem suša i požara. Prije dva tjedna na sjeveru Kine bjesnilo je par žešćih požara koji su u petak efektivno ugašeni umjetnom kišom. Početkom svibnja nad Pekingom je proizvedena serija oblaka kako bi grad oprali od pijeska koji je stigao nošen pješćanim olujama.

Od 2001. do 2005. u 2 840 letova oblaci su izbacili 210 bilijuna kubičnih metara umjetne kiše na teritorij veličine 1/3 Kine. Arsenal od 4 687 raketa i 7 000 topova spremno čeka za novo stvaranje umjetnih kiša. Da li će i druge zemlje posegnuti za ovakvim rješavanjem vremenskih neprilika,ili bolje rečeno, prilika? Ako do toga dođe, počet ćemo masovno koristiti ovu tehnologiju, a to će dovesti do niza ozbiljnih problema vezano uz, ionako već, ozbiljne klimatske promjene. Čovjek se mješa u zakone prirode i kreira vremenske prilike kako njemu odgovaraju , ne želi se prilagoditi prirodi ni živjeti u njenim uvjetima već svijet i prirodu želi prilagoditi sebi, pokoriti je i na kraju, njome vladati.

::IZ TISKA::cnn

::IZ TISKA::
reuters



Post je objavljen 05.06.2006. u 11:10 sati.