Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/azzie

Marketing

evo nesto onako ne bas o cemu se svaki dan cita ... :D

MITOVI I LEGENDE

Smatra se da zmajevi imaju veliku duhovnu važnost i ulogu u mnogim religijama diljem svijeta. U nekim su orijentalnim kulturama cijenjeni kao predstavnici primarnih sila prirode i svemira. Povezuje ih se s mudrošću, često su smatrani pametnijima od ljudi, a životni vijek navodno im je dug. Uobičajeno je vjerovanje da posjeduju nadnaravne moći i neku vrstu magije, a neke im kulture pripisuju i moć govora.

Stari su Kinezi vjerovali da zmajevi imaju veliku moć, da upravljaju vjetrom i kišom, ali njihova je uloga na ovom svijetu bila pozitivna, oni su po kineskom vjerovanju bili dobra i nježna bića. Vječiti su motiv kineske umjetnosti i vrlo su često prikazivani bez krila.

Europski zmajevi s druge strane imaju posve drugačiju ulogu i simboliziraju zlo. Korijeni te simbolike vjerojatno se nalaze u perzijskoj, grčkoj i latinskoj mitologiji, gdje su zmajevi povezivani sa zmijama, podzemnim svijetom i kasnije paklom. Tradicionalno se prikazuju poput gušterolikih čudovišta, divljih zvijeri koje predstavljaju zlo, a protiv kojih se čovjek bori.


Beowulf ubija zmaja

Prema nekim srednjovjekovnim legendama, u kojima su redovito igrali glavne uloge, zmajevi su živjeli u divljini, u ljudima nepristupačnim dijelovima Zemlje. Uglavnom su bili čuvari zlata, a junaku koji bi ih ubio pripalo bi blago. Jedan od najpoznatijih srednjovjekovnih heroja koji se hrabro suprotstavio zmaju je Beowulf, junak staroengleskog mita i epa.

U čarobnom svijetu fantastičnih životinja zmajevi su jedinstveni. Nijedno drugo biće nije se pojavilo u toliko bogatih i različitih oblika. Čini se kao da je nekad postojao čitav niz vrsta zmajeva prije nego što su zagonetno izumrli. Ne toliko davno znanstvenici i učenjaci 17. stoljeća o njima su govorili kao o znanstvenim činjenicama, a njihova je anatomija i povijest zapisivana do zapanjujućih detalja.

Personifikacije zlobe i dobrote, bezboštva i čistoće, smrti i destrukcije, života i plodnosti, dobra i zla, svi su ti kontradiktorni koncepti utjelovljeni u jednom magičnom stvorenju. Možda je zmajeve, kao i mnoga druga živa bića, sustiglo istrebljenje u ime superiornosti civiliziranog čovjeka.


and BTW (volim dragoone i sve vezano uz njih ...)

Post je objavljen 05.06.2006. u 08:48 sati.