Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Microwave cripples

Svojevremeno se tako zvao lokalni srednjoškolski band. Svirali su punk, a pojedini članovi kasnije su završili i na drugim glazbenim manifestacijama, poput recimo raverskog Zagreb Future Shocka.

Imperijalna vojna tehnologija sve se više približava efikasnim oružjima koja ratno djelovanje baziraju na lansiranju energetskih valova (directed energy weapons). Ova vrsta oružja zainteresirala me prije 10tak mjeseci, a tekstovi koji su se u zadnje vrijeme pojavili na netu, govore u prilog onima koji tvrde da Imperija već koristi blagodati novog oružja za masovna uništenja neprijateljske sile i sredstava.

Prvo te spizdim valom
Neka od tih novih "valnih oružja" deklarirana su kao non-lethal weapons tj. ''oružja'' koja nisu smrtonosna. Iako detaljne (potpune) analize učinaka ovih oružja, poput LRAD (Long Range Acoustic Device) ili ADS (Active denial system) nisu objavljene, slike s terena potvrđuju da se ova oružja već koriste.

LRAD je 2004. snimljen na policijskom Hummeru tijekom prosvjeda u New Yorku, a poznato je da je testiran i u Bagdadu. Prvotno je izumljen za mornaricu kao uređaj za upozoravanje približavajućim brodicama, a kasnije se uvidjela i zgodna upotreba pri kontroli prosvjednika. ADS je u tom pogledu rame uz rame s LRAD-om, ali umjesto zvučnog signala emitira mikrovalove! Ovo oružje snimljeno je u Iraqu, a najjednostavniji opis je: mikrovalka koja umjesto piletine prži sve što zatreba (teroriste, kriminalce,...). Nije onda teško zamisliti vrijeme kada će se shvatiti i zgodna upotreba na policijskim Hummerima. Mikrovalne zrake koje emitira ADS prodiru nekoliko milimetara pod kožu izazivajući nesnosnu bol.

a onda malo i laserom
Los Angeles times u članku "A Safer Weapon, With Risks", nedavno je pisao o laserskom uređaju koji će biti implementiran na pušku M-4. Intenzivna zelena zraka, koju emitira laser, ima mogućnost osljepljivanja žive neprijateljske sile. Prve pošiljke već su stigle u Iraq. Zanimljiv pregled testiranja novih oružja donosi blog Daily Kos, koji kaže da je rat koji se vodi ustvari pogonjen izumima i testiranjima novih oružja, pa tako i oružja "usmjerene energije", kao što je THEL (Tactical High Energy Laser).

u Ratu zvijezda
16. svibnja 2006., dakle prije nekih dvadesetak dana, dvojica talijanskih novinara Maurizio Torrealta i Sigfrido Ranucci s RaiNews 24, objavili su članak kojega su nazvali Rat zvijezda u Iraku (Guerre stellari in Iraq). Oslanjajući se na dokumentarne snimke te razgovor s očevidcima borbe na bagdadskom aerodromu početkom travnja 2003., Talijani se pitaju nisu li imperijalne sile u toj borbi koristile energetska oružja? Članak je pobudio priličnu zainteresiranost, a odličan polusatni video njihovog istraživačkog rada pogledajte na informationclearinghouse.info

Možda su Amerikanci tamo pak bacili neutronsku bombu? - Iraq, Ramzaj and a Neutron Bomb.

Klikni hr.digg|prijavi za prijavu posta na Hr.Digg servis!

Post je objavljen 05.06.2006. u 01:11 sati.