Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Druga priča:

Glavni junak ove priče je žena poznatog ashaba Abdullah b. el-Zubejra radijallahu 'anhu koja je bila poznata po izrazitoj ljepoti, a naročito njeni zubi i oblik ustiju. Nakon što je njen muž preselio od ruke nesretnog el-Hadždžadža, i nakon isteka njenog pričeka (ideta), zaprosio ju je Emevijski halifa Abdul Melik b. Mervan. Glavni razlog ženidbe njome bila je njena ljepota, dok je ona prezirala brak sa bilo kakvim čovjekom, izražavajući tako žalost za svojim mužem, i pokazujući da joj poslije njega muškarci nisu potrebni. Odbijanje halifine ponude moglo je sa sobom donijeti neželjene posljedice, stoga je ona uzela kamen i njime polomila svoje zube, kako bi time umanjila svoju ljepotu i halifinu želju za njom. Kada je došao halifin izaslanik, zaprosio ju je za halifu nakon čega mu je ona dozvolila da je vidi kako bi mu mogao prenijeti ono što je vidio. Kada je završio sa prosidbom ona mu reče:
Ja nemam ništa protiv udaje za halifu, ali kao što vidiš ja sam izgubila zube i sa njima je otišla moja ljepota, pa ako me halifa želi ovakvu ja sam mu na raspolaganju i prihvatam njegovu prosidbu.
Nakon što se izaslanik vratio i obavijestio halifu o svemu što se desilo halifa mu reče: Tako mi Allaha ja sam ženidbu sa njom želio samo zbog toga što sam čuo o njenoj ljepoti, a sada nakon što sam čuo tvoju priču, ne želim je uzeti sebi za ženu!


(Ahbarun-nisa, Imam Ibnul-Dževzi rhm.)


Post je objavljen 04.06.2006. u 22:49 sati.