Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dagoberhr

Marketing

Dogoni

U ona lepršava, nesvrstana vremena, šezdesetih godina, izranjale su nove afričke države ispod skuta neokolonijalizma.

Među njima je bio i Mali, pretežno pustinjska zapadnoafrička država. Rijeka Niger prolazila je kroz južni dio, a nešto planina je na sjeveru. Suvereni vladar Malija, pukovnik Musa Traore sastajao se niz puta sa Titom. Njegov šareni haljetak i turban nas je pratio na TV-u više od dva desetljeća.

Igrom slučaja, jedna od knjiga iz naše lektire za osnovnu školu bila je i o Malijskom kraljevstvu Timbuktuu. Sjećam se slika karavana sa crnim licima na devama. I za mene tajanstvene imperije u srcu Afrike, prije 700 godina.


Timbuktu više nema tajni. Vjerovatno ih nikad i nije imao. Ali, zađemo li malo dublje u planine Malija, i odšetamo li nekoliko tisuća godina unazad, naći će mo se u čudu. Astronomija Zapadnog svijeta se ne može mjeriti sa usmenim predanjima "domorodaca".

Prave tajne kriju se u krilu plemena Dogon, u planinama Homburi, u centralnom Maliju. Središnje mjesto u "religijskim" tradicijama ovog plemena je učenje o zvijezdi koja je nevidljiva golom oku. Sirijus B.

Robert Temple je posvetio osam godina rasvjetljavanju bizarnih informacija plemena Dogon da bi napokon objavio knjigu: "The Sirius Mystery: New Scientific Evidence for Alien Contact 5.000 years ago".

Temple potvrđuje tezu da već pet tisuća godina (preciznije od 3200 g.p.n.e.) Dogoni imaju dokaze o posjeti civilizacije iz zvjezdanog sistema Sirijus. Oni tvrde da svoje znanje duguju posjetiocima sa Sirijusa.


Idemo redom:


- Tradicija Dogona govori o tri zvijezde u ovom sistemu. Sirijus A je vidljiv golim okom na samo 2,6 svjetlosne godine od nas. Za postojanje Sirijusa B se nagađalo zadnjih stotinjak godina. Prve fotografije su dokazale njegovo prisustvo tek od 1970. godine. Postojanje zvijezde Sirijus C su "prvi" pretpostavili dvojica francuskih astronoma 1995. nakon niza godina istraživanja.


- Dogoni nazivaju zvijezdu Sirijus B imenom "Po Tolo". U prijevodu "po" znači najmanja sjemenka, a "tolo" je zvijezda. Ovime su opisali veličinu zvijezde. Također tvrde da je to "najteža zvijezda" i da je "bijela". Moderna astronomija poznaje klasu zvijezda tzv. "bijelih patuljaka". Njihove osobine su: mali, masivni i bijeli.


- Dogoni tvrde da je umjesto "zemlje", Po Tolo sagrađen od "sagala" ("čvrste") materije. Riječ je o izvanredno teškom metalu, toliko teškom da ga "sva zemaljska bića zajedno ne mogu podići". Zbilja, klasa "bijelih patuljaka" su izvanredno guste i masivne zvijezde.


- Dogoni tvrde da znaju da Po Tolo ima orbitu elipse (potvrđeno prije 30 godina). I da je njen orbitalni period dug 50 godina (procjena današnjih astronoma je: 50.04 godine +/- 0.09 godina). I na kraju da rotira oko vlastite osi (potvrđeno!).


- Dogoni opisuju i treću zvijezdu koju zovu "Emme Ya". U prijevodu riječ je o "sorghum"-u, odnosno vrsti tropske biljke, i "female" odnosno ženskom biću. Zasad nije odgonetnuto zašto su joj Dogoni dali takvo ime. Naime, postojanje zvijezde Sirijus C jos nije zvanično potvrđeno. Fotografija nema, ali pretpostavke spomenutih Francuza su da je riječ o "crvenom zvjezdanom patuljku". (U časopisu "Astronomy and Astrophysics" broj 299 iz 1995, Daniel i Duvent u članku pod naslovom "Da li je Sirijus trostruka zvijezda?", tvrde da samo postojanje crvenog zvjezdanog patuljka može objasniti promjene u orbiti zvijezda.)


- Dogoni tvrde da se u orbiti oko Emme Ya nalazi samo jedan satelit. Naravno, naši aparati su isuviše slabi da registriraju Sirijus C, a pogotovo njegov sićusni satelit.

- Dogonska mitologija uključuje četiri kalendara. Suncev, Mjesecev, Sirijuski i Venerin. Prezicnost sva četiri kalendara je potvrđena.

- Dogoni su davno u prošlosti bili svjesni o postojanju četiri Jupiterova mjeseca...

- Ideja da se Zemlja okreće oko Sunca im je bila znana 4500 godina prije Galileja...

- Isto kao i Saturnovi prstenovi...

Dogoni kažu da im je astronomsko znanje dao NOMMOS. Riječ je o amfibijskim bićima, poslanim na Zemlju sa Sirijusa da pomognu prosperitetu Zemljana. Došli su u zemlju Dogona sa sjeveroistoka. Kada je njihovo "vozilo"sletjelo, uz veliku buku... nova "zvijezda" (možda matični veliki svemirski brod?) viđen je na nebu...

Ime Nommos kod Dogona znači "pripremiti piće". Nommos je također zvan i "Vladarem vode", "Monitorom" ili "Učiteljem".

Nommos je vise sličio ribolikim nego humanoidnim bićima. Morao je živjeti u vodi. (Sjetimo se Muse Traorea sa početka teksta, njegovog štapića i rijeke Niger). Ta bića su bili duhovni zaštitnici.

Legenda kaže da će Nommo u budućnosti opet posjetiti Zemlju, ovaj put u humanom obliku. Tek kasnije će se vratiti svojoj amfibijskoj formi i "vladat će iz vode".

Priči ovdje nije kraj.

(Zapravo, sada dolazimo do pravog zapleta.)

Dogoni sugeriraju da Nommosi imaju svoju bazu u našem solarnom sistemu... koja se kreće u orbiti kao "deseti mjesec" na jednoj od vanjskih planeta!

Pođimo s kraja:

Pluton ima samo jedan mjesec (Charon); Neptun ima osam poznatih; oko Urana se kreće pet pratilaca; Saturn ih ima 18 (zadnjeg je otkrio Voyager 1990.); Jupiter ih ima 16 (četiri veća se ističu).

Obratimo pozornost na Saturnove mjesece. Svi osim jednog imaju površinu izbrazdanu meteorskim kraterima. Slike Voyager-a pokazuju da taj jedan mjesec, poznat kao Enceladus, ima savršeno glatku površinu. Za razliku od ostalih Saturnovih satelita, Enceladus ima retrogradnu orbitu oko matične planete.

Ups. Anomalija u našem susjedstvu!

Pomenuti mjesec ima radijus od oko 160 km. Masa mu je nepoznata, jer se ne zna njegov sastav. Orbita oko Saturna traje 523 dana.

Brad Smith sa University of Arizona je, nakon analize Voyager-voih rezultata, zaključio da je ovo nebesko tijelo "savršeno okruglo" i da ima samo 3% refleksije...

Značaj ove izjave je u tome da se "savršene nebeske lopte" vrlo rijetko sreću. Zemlja nije okrugla. Kao ni nas Mjesec. Kao ni ostale planete Solarnog sistema. A što se refleksije tiče, to samo budi daljnje sumnje da je riječ o umjetnom objektu.

Možda uspavanom svemirskom brodu Nommosa.

Podsjetimo da su Dogoni najavili ponovni dolazak Nommosa. Na "Dan Ribe". Prva indikacija njihovog dolaska biti će nova zvijezda na nebu - "zvijezda desetog mjeseca"...

"Ljudi stoljećima gledaju kroz teleskop čeznutljivo nagađajući da li se život krije iza neke od promatranih zvijezda. Moja premisa je drugačija: ja polazim od teza da živa bića stoje iza pojedinih zvijezda... i da je sa mnogih zvijezda vidljiv konkretan utjecaj na našu Planetu..."

A dokazi postoje. Za Sirijus. Za Zetu Reticuli. Za Plejade...

Noćno nebo ipak može biti uzbudljivo.

Post je objavljen 05.06.2006. u 00:11 sati.