Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gloster

Marketing

C++

Evo sad ću vam dati jedan uvodni C++ tutor:
prepišite ovaj kod:

#include
using namespace std;
int main()
{
cout << "Ovo je moj prvi C++ program! n";
cin.get();
}


#include
Tijekom kompilacije programa C++ izvršava program zvan C++ pretrocesor. C++ pretrocesor može dodati ili ukloniti kod iz izvorne datoteke. U ovom slučaju naredba #include govori pretprocesoru da doda kod iz datoteke iostream. Ova datoteka sadržava klase i funkcije koje naš program treba za rad!

using namespace std
Naredba using namespace std omogućava programu da objekte i funkcije iz standardnih biblioteka ubotrebljava bez nekih posebnih "zabrana". Za sada samo trebaš znati da ta naredba služi za jednostavno upotrijebljavanje standardnih biblioteka!

int main()
Ova izjava deklarira glavnu funkciju! C++ program može sadržavati puno finkcija, ali ovo ja glavna i mora biti uključena u svaki program! Funkcije će biti objašnjene u nekom od nastavaka ovog vodiča! Int označava da će povratni tip ove funkcije biti integer. Po defaultu je to 0.

{
Otvorena zagrada označava da ovdje započinje program.

cout << "Ovo je moj prvi C++ program!n";
Cout je objekt iz standardne C++ biblioteke koji omogućava izpis znakova na, obično, zaslon. Znak /n označava prijelaz u novi red. Kad bi dodali još jednu cout naredbu, ona bi ispisivala znakove u novi redak!

cin.get();
Za sada samo trebate znati da ovo služi da se program zatvara kada pritisnete enter! Da nema ovo naredbe, program bi se zatvorio čim bi ispisao "Ovo je moj prvi C++ program!".

}
Zatvorena zagrada označava da ovdje završava program.


Post je objavljen 04.06.2006. u 12:55 sati.