Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dehad

Marketing

CRNA GORA POSTALA NEOVISNA!

Image Hosted by ImageShack.us



Povijest je još jednom promijenjena. Danas, u subotu u večernjim satima, svijet je dobio još jednu državu. Crna gora se na današnji dan, 3. lipnja 2006 godine, emancipirala od Srbije. Tim je činom nastala još jedna nova balkanska zemlja. Naime, nedavnom je referendumu održano glasanje kojim se većinski dio tamošnjeg stanovništva odlučilo za emancipaciju. Od ove smo večeri u potpunosti u mogućnosti reći „bivša država Jugoslavija“. Zapad je odlukom zadovoljan naglašavajući kako je ova odluka dobra, kako za daljnji razvoj Europske Unije, tako i za samu Srbiju. No, većina će Srba takvo što kategorički odbiti. Morton Abramowitz, bivši viši dužnosnik američkog State Departmenta rekao je kako je ovo korak bliže odbacivanju (veliko)srpske ideje o centralnoj Srbiji, stoga sada može krenuti u daljnju budućnost kao moderna i neovisna demokracija. Nadalje se Abramowitz upućuje na nezaobilaznu činjenicu kako je ovo šansa da sve balkanske zemlje nastave dalje kao moderne zemlje u čijim nezategnutim odnosima više ne vlada nacionalistički antagonizam.
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako prihvaća novonastalu situaciju te se zalaže za očuvanje mirnih veza.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

"Kao predsjednik zauzimao sam se za očuvanje zajedničke države, ali kao predsjednik jedne demokratske zemlje spreman sam prihvatiti većinsku odluku naroda Crne Gore"
Premijer hrvatske vlade gospodin Ivo Sanader izjavio je kao je Hrvatska spremna prva prihvatiti Crnu Goru kao novu, neovisnu državu, što ćemo (smo) i napraviti. Ali : 'Ne znači da ćemo zaboraviti prošlost, ali želimo graditi novu budućnost mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi' premijer je nadalje dodao kako se nada dobrosusjedskim odnosima i svemu što uz to slijedi. Dakle nadamo se međusobnom uvažavanju, priznanju i pridonošenju trajnom miru u ovom dijelu Europe. Crna je Gora pokazala interes i potpunu spremnost da sa Srbijom riješi dosadašnja međusobna prava i obveze što i stoji u Deklaraciji o neovisnosti države Crne Gore.
Za početak kao dobri susjedi prvo što možemo učiniti je reći: „Crna Goro čestitamo!". No ipak teško da ćemo neke stvari zaboraviti, jer (ali) vuk ipak mijenja samo dlaku!

Post je objavljen 03.06.2006. u 23:58 sati.