Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/destroyeverythingyou

Marketing

+++Talismani+++

Rijec talisman je francuskog porijekla i znaci svetinja; predmet koji donosi srecu, zdravlje, porodicnu harmoniju, ljubav, novac..., a cuva od zla, neimaštine i bolesti.

ANKH: Štiti od bolesti
Kako djeluje: Ankh je talisman koji onome ko ga nosi poklanja energiju i snagu, cuva ga od bolesti i rastjeruje umor.
Njegova povijest: Egipatski hijeroglif ankh (cesto napisan i kao anch) znaci "zivot", "ja sam" ili "ja sam ziv". Ovaj simbol je poznat jos pod imenima "koptski kriz", "uhati kriz" ili "omcasti kriz" a latinski naziv mu je Crux Ansata. Slicnost ovoga egipatskog znaka sa krscanskim krizem moze se pripisati tomu da je ovaj egipatski znak bio vrlo popularan i rasiren sve do Irske. Osim toga taj su znak preuzeli egipatski krscani - Kopti - kao simbol zivotne snage koju krscanima daje Kristov kriz, pa se zato ankh u novije vrijeme gotovo iskljucivo naziva Koptski kriz.
Izvorno znacenje ovog znaka moze biti magijski cvor. Povezan sa mitologijom on je dobio tacne osobine: on ne simboliziera samo zivot nego i vjecni zivot, besmrtnost koja je naravno samo jedan atribut boga. Gotovo da nema slike ili crteza nekog egipatskog bozanstva da uz njega nije i ankh.
Dalje znacenje ankha je simbolicno predstavljanje zivotnih elemenata zraka i vode: na nekim predstavama bog kralju daje ankh kao simbol vlasnika zivota. U nekim kultovima u obredu ciscenja pije se posvecena voda triput prenesena preko ankha koji se drzi u visini usta covjeka zbog kojega se vrsi obred ciscenja.
A oslanjajuci se na legendu da je ankh zamocen u krv boginje Izis, njemu se pripisuje i moc mirenja muskog i zenskog principa, sjedinjavanje vertikale i ovala. Zato se upotrebljava u nekim istocnjackim obredima tjeranja zlih duhova i molitvi za plodnost zena nerotkinja.


Post je objavljen 03.06.2006. u 22:12 sati.