Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Vježbe iz etike

BBC ovih dana emitira snimke još jednog u nizu pokolja koje je američka vojska provela u Iraku ne nad pripadnicima nekih terorističkih organizacija već nad civilima, dakle ženama i djecom. Američka vojska naravno tvrdi da su to sve bili pripadnici Al-Qa´ide (dakle, opet ponavljam, žene i djeca) i da u toj ´normalnoj akciji čišćenja u skladu s borbenim pravilima´ ubijeni nisu civili već ´kolateralne žrtve´. Kao jedno isključuje drugo. Američki predsjednik kreten normalno izjavljuje da vjeruje svojim trupama. Svijet normalno-rezignirano odmahuje rukom (svi smo nažalost postali ravnodušni na američke idiotarije) očekujući sljedeći korak američkog (normalno) okupatora.
A njihov sljedeći normalno-nenormalni korak došao je vrlo brzo. Iz Američke vojne radionice ratovanja, mađijanja, opijanja, bacanja kletvi, bombi, skidanja bradavica i svakojakih zajebanih uroka (drugim imenom: Pentagon-CIA) stiglo je domišljato rješenje.
Neki birokratski biser (štoviše amerikanjsko-birokratski biser, što je ubojita kombinacija) dosjetio se da američkim trupama u Iraku u biti samo fale - vježbe iz etike. A u svemu drugom oni su potpuno (da, pogodili ste) - normalni.
Dakle vježbe iz etike su ono nešto što je američkim vojnicima falilo u dosadašnjim akcijama u Iraku. Vježbe iz etike su ona ključna korektura koja će u Iraku sve, baš sve dovesti na pravo mjesto. Čim ti dečki dobiju svoju dnevnu dozu vježbi iz etike u Iraku će zasjati sunce! Neće više biti potrebe za ´normalnim akcijama čišćenja u skladu s borbenim pravilima´, ulicama će teći med i mlijeko, iračke žene će napokon na svoj napaćeni grud privinuti američkog osloboditelja, ne jedan irački muškarac će skrivećki pustit suzu radosnicu i otrat je od pečene janjetine zamašćenim dlanom, a iračka će dječica pred američkim tenkom sipati latice i osušeno cvijeće, o koje li sreće, koje li sreće!
Vidite, nedostatak vježbi iz etike objašnjava sve one sitne propustiće (kao što su Abu Ghraib, Guantanamo, bombardiranje svatova, kebanje civila po ulicama, etc, etc..) koje su američke trupe do sada počinile. Ali bože moj, i sveti Pavao je bio griješnik prije nego se obratio, jeli tako. Nisu jadni Ameri krivi, moramo ih shvatiti – oni samo nisu imali vježbe iz etike. Da su oni imali vježbe iz etike, sve to se sigurno ne bi dogodilo ali ni ovako se nije dogodilo nego se to nama svima samo nešto pričinilo.
O tako se tako radujem tim – vježbama iz etike.

Image Hosted by ImageShack.us

Vježbe iz etike – lekcija prva (ili Zašto je ovdje slika Mickeya Mousea)

Na prljavom betonskom podu Abu Ghraiba (umrljanom od krvi, mokraće i ostataka bljuvotina) leži polumrtvo izmrcvareno tijelo iračkog zarobljenika, nekako neprirodno iskrivljeno. Preko glave ima navučenu kukuljicu. Kraj tijela drvena stolica, bez naslona. Kraj stolice stoji Poručnik, uredno podšišan, besprijekorno čisto odijelo, crne uglancane čizme, u ruci crna palica. Sa stropa dopire mutno svjetlo iz samo jedne žarulje koja se lagano ljulja. Svjetlo i sjena se ritmično izmjenjuju preko njegova usredotočenog lica, ali i lica prisutnih. Na dva metra od poručnika (i ispruženog tijela) u dva pravilna reda sjede vojnici i nešto pomno bilježe u blok-bilježnice, na koricama oznake US Army.
Poručnik: Pazi vamo! Sumiramo! Šta smo danas naučili? Etika, etika nam dakle nalaže da pri postupanju sa zarobljenicima ne smijemo što? Što ne smijemo Johnson?

Johnson: Ovaj jes sr, ovaj sr.. ne smijemo.. ovaj ne smijemo..
Poručnik: Da te podsjetim Johnson…
Poručnik digne palicu i svom snagom udari po potkoljenicama ispruženog zarobljenika te se uspravi i pedagoški nadoda: …ovo je ipak prva lekcija, ne očekujem od vas da naučite iz prve, dakle ne smijemo što Johnson…
Johnson sav ozaren: Jes sr, tenkju sr – ne smijemo lomiti noge! Jes sr – no lomiti noge sr!
Poručnik ponosno: Tako je Johnson! Tako je! Ne smijemo lomiti noge i to ih ne smijemo lomiti ovako (udar palicom), ovako (još jedan) i OVAKO! (čuje se hrskanje slomljenih čašica koljena)
Poručnik se uspravi, izvuče maramicu s motivom Micky Mousea, obriše znojno čelo, vrati maramicu u džep: A sad idemo dalje, što ono još ne smijemo.. Alvarez?
Alvarez: Ovaj jes sr, ovaj sr.. non.. ovaj non.. ovaj ne smijemo..
Poručnik: Da te podsjetim Alvarez…
Poručnik ponovo digne palicu i ovaj put svom snagom udari po onoj crnoj kukuljici u kojoj se skrivala zarobljenikova glava, iz nje se začuje neobično krkljanje. Poručnik se uspravi i kao dobrohotno opet nadoda: …ovo je ipak prva lekcija, dakle Alvarez ne smijemo što…
Alvarez sav ozaren: Jes sr, tenkju sr – ne smjeti lomiti la cabesa! Jes sr – non lomiti glava sr, non lubanja sr!
Poručnik ponosno: Tako je Alvarez! Tako je! Ne smijemo lomiti lubanju i to je ne smijemo lomiti kako smo ono rekli.. ovako (udar palicom), ovako (još jedan) i OVAKO! (krkljanje se više nije čulo)
Poručnik se opet uspravi, iz unutrašnjeg džepa izvuče maramicu, obriše znojno čelo, vrati maramicu: A sad idemo dalje, etika nam sprečava da činimo što još? Što nam još etika ne da, što ono još ne smijemo.. Belafonte?
Belafonte: Jes sr Poručniče sr – ne smijemo razmrskavati unutrašnje organe, sr!!! –ispali Belafonte ko iz topa.
Poručnik sa već napola uzdignutom čizmom spremnom na udarac, zastane i pogledom prostrijeli smjernog vojnika: Belafonte – ti si štreber.
Belafontea zbog nečega gotovo prijetećeg u Poručnikovom glasu prođu hladni žmarci.
Poručnik: Belafonte ja ne volim štrebere. U mojoj jedinici štreberi naginju nesrećama. Belafonte.
Belafonte problijedi ko krpa i proguta knedlu: Jes sr! -i sjedne.
Poručnik: Dakle pazi vamo! Kao što je Belafonte tako štreberski primijetio (Belafonte se promigolji na stolici, niz čelo mu klizne krupna graška znoja)…ali (nastavi Poručnik šireći ruke kao Isukrst Milostivi nad zabludjelim jagnjašcem) mi smo mu to OVAJ put spremni oprostiti - ne smijemo razmrskavati unutrašnje organe i to PAZI VAMO DRUGI RED ZNAM ŠTA RADIŠ NE IGRAJ SE!!! Dakle ne smijemo ih razmrskavati ovako (teški udarac čizmom u trbuh nepomičnog tijela), ovako (još jedan) i OVAKO!!!

Poručnik se uspravi, izvuče maramicu s motivom Micky Mousea, obriše znojno čelo te vrati maramicu u džep: I to bi bila prva vježba iz etike. Sutra isto vrijeme – isto mjesto. Razrađujemo temu. Voljno!!! MRŠ!!!
Vojnici ko jedan: JES SR!!!

Post je objavljen 03.06.2006. u 21:24 sati.