Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Hurma

U Mesdžidu se nalazio jedan panj hurme pored kojeg je Allahov Poslanik, s.a.v.s., držao hutbe pritom se naslanjajući na njega. Jednog dana neko od ashaba reče:
-O, Allahov Poslaniče, želiš li da ti nepravimo jedan minber? U danima petka popni se na njega i drži nam hutbe.
Allahov Poslanik, s.a.v.s., je prihvatio ovaj prijedlog i tako u mesdžidu bi napravljen jedan minber. Nakon toga je sa njega počeo držati predavanja. Međutim, panj kojeg je napustio počeo je jecati i njihati se. Zbog rastanka sa Allahovim Poslanikom plakao je i jecao poput kakvog razumnog bića. Pred začuđenim i uplašenim pogledima prisutnih, Resulullah, s.a.v.s., je sišao sa minbera i mubarek rukama ga pomilovao:
-O, drvo, šta želiš?
Drvo je odgovorilo:
-O, ti, u čiju sam ljepotu zaljubljen, duša mi je ranjena tvojim odlaskom. Naslanjao si se na meine, a sada si me napustio. Vatra rastanka gori mi srce, zar neće doći zora ove noći duge?
Poslanik ahiri zemana, s.a.v.s., reče:
-O, dobro drvo! Kaži šta želiš? Ako hoćeš, učinit ću te drvetom punim hrane pa neka iI oni sa istoka i oni sa zapada jedu tvoje plodove… Ili nek’ te Allah, u toj zemlji vječnosti, učini čempresom i vječno ostavi svježim!
Drvo hurme reče:
-O, Allahov Poslaniče! Ja želim ono što je vječno. Daj mi ono što je vječno...

O, nemarni čovječe!... Slušaj i ne ostaj ispod jednog drveta! Ništa neće preći u ruke onih koji jure za dunjalukokm. I oni što su dalu dupu dunjalučkoj ljepoti, na kraju su, uz kajanje, spustili glavu u zemlju.
Kada bi Hasan el-Basri, radijallahu anhu, spomenuo ovaj događaj, zaplakao bi i rekao:
-O, Allahovi robovi! Jedno drvo zbog želje za Resulullahom ne izdrža već zaplaka, a vi, s obzirom da ste insani, šta čekate!?


Post je objavljen 03.06.2006. u 19:46 sati.