Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Pronađena tijela Mije Milića i trojice talijanskih humanitaraca

Dogodilo se na današnji dan


U popodnevnim satima 2. lipnja 1993. godine ophodnja UNPROFOR-a je na lokalitetu Rudnika Radovan pronašla tijela trojice dobrovoljaca Caritasa, inače talijanskih državljana: Fabia Morenia, Guida Pulettia i Sergia Lane. Zajedno s tijelima trojice na mučki način ubijenih Talijana pripadnici UNPROFOR-a pronašli su i tijelo pripadnika HVO-a iz sela Krupe, Mije Milića, kojeg su muslimanske snage zarobile 11. svibnja u Bistričkoj Rici, na putnom pravcu Uskoplje – Novi Travnik. Tijelo Mije Milića pripadnici UNPROFOR-a predali su u mrtvačnicu muslimanskih snaga, pravdajući se time da ga nisu mogli identificirati. Istovremeno, muslimanske snage kanile su, budući da se nalazilo u fazi raspadanja, tijelo odmah sahraniti. Brzom intervencijom operativca Brigade dr-a Ante Starčevića, liječničke ekipe Ratne bolnice HVO-a, zajedno s braćom ubijenog Mije, uz pomoć UNPROFOR-a, otišli su u mrtvačnicu muslimanskih snaga gdje je tijelo identificirano.
Inače, u Guseru, na “cesti spasa HVO-a” koja povezuje Uskoplje s Novim Travnikom grupa pripadnika muslimanskih snaga 29. je svibnja 1993. godine, u zasjedi, sačekala konvoj "Brešanske inicijative solidarnosti" i "Caritasa", koji su činili Mercedesov kamion sa prikolicom i vozilo lada niva. Petorica Italijana su prebačeni u prikolicu traktora, a Hanefija Prijić Paraga, za kojega preživjeli humanitarci Zanotti i Penocchio kažu da je bio “zapovjednik s polumjesecom i zvijezdom” kojega su svi drugi slušali, sjeo je u ladu nivu, a kamion skrenut na plato "Raskršće". Na platou je kamion djelomično istovaren, a Paraga je sa Rasemom Handanović u džipu krenuo prema planini Radovan. Za njim su se, na prikolici traktora, uputila petorica Talijana i dvojica pripadnika muslimanskih snaga.
Neposredno nakon toga strijeljana su trojica talijanskih humanitaraca, a Zanotti i Penocchio su se spasili bijegom. Prema njihovim riječima pripadnici muslimanskih snaga su prije strijeljanja od njih oduzeli vozila, sve dokumente, te tridesetak tisuća maraka…


Post je objavljen 02.06.2006. u 08:00 sati.