,irida.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

01.06.2006.

ARHETIPSKI SNOVI



6. Arhetipski snovi, pripadaju simboličkoj grupi, ali sadržaji takvih snova mogu zbuniti sanjača jer mogu obilovati snovnim predstavama, likovima i slikama koje naoko nemaju nikakve veze sa sanjačem.

Čini se da kršćanska molitva: «Oprosti mi Oče jer sagriješih mišlju, riječju, djelom i propustom....,» ima korjene u shvaćanju vrlo ranih indijskih mislilaca da je svako ljudsko djelo objektivna sila koja je neuništiva i zauvjek utisnuta u kozmičkom eteru u pamćenje kozmosa. Akašom je ispunjen čitav svemir i ona je doslovno kozmički eter, dakle prostor u kojem sve čovjekove aktivnosti ostavljaju sveprožimajući i neizbrisiv trag. Akaša je dakle neka vrsta skladišta svih naših misli, riječi i djela.

Taj prostor kozmičkog pamćenja u kojem je sve zapisano, C. Gustav Jung je nazvao kolektivno nesvjesno, a utisnuti (zapamćeni) sadržaj je nazvao arhetipovima. Zanimljivo je da je u europskoj filozofiji i Bergson stigao do sličnih zaključaka, tj. da postoji određena kozmička memorija univerzuma utisnuta u kozmički eter koji je indijska Akaša.

Kakogod bilo i kakvugod terminologiju uvažili činjenica je da svaki čovjek bar jedanput (a neki i često) sanjao san naseljen neobjašnjivim likovima i sadržajima.Takav san naoko nema nikakve veze sa sanjačem, ilustrirat ću:
Imala sam samo 6 g. struje još nismo imali, za televiziju, kino i sl. čuda još nisam ni čula da postoje, a sanjala sam pravi arhetipski (uz to i regresivan)san, naravno to danas znam:

U snu sam bila odrasla osoba, još vrlo mlada, potpuno gola (golotinja u snovima predstavlja našu ranjivost). Bila sam prikovana (možda privezana) za zelena drvena vrata s rukama iznad glave.Iz polumraka prostorije me čudna starica (danas znam da je to bila arhetipska figura), obučena u odjeću crno-crveno-zelenih šara, energično i sustavno gađala dugim oštrim noževima koji su se uz prasak zabijali u drvo vrata na kojima sam bila posve nepomična.Svaki fijuk mi je zaustavio srce, ali nijedan nož me nije pogodio.

Ne znam odakle je takav san stigao 6-godišnjem djetetu, samo sam instinktivno znala da se nije pojavio bez razloga i kad god mi je bilo teško znala sam da ću biti pošteđena najgorega (nijedan nož me nije pogodio), ali su me svi svojim oštricama doveli do ovog što radim.




Post je objavljen 31.05.2006. u 23:11 sati.