Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/artshow

Marketing

Izložba ZLATKA KUTNJAKA - Opus 1970. - 2006. / UMJETNOST JE - UMJETNOST NIJE

RIJEKA, u četvrtak 01. lipnja (20:00 sati) u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara se izložba Zlatka Kutnjaka. Na otvorenju umjetnik Zlatko Kutnjak izvest će ''Tihi performans''. Izložba ostaje otvorena do 02. srpnja, a može se razgledati U MMSU-u Rijeka, Dolac 1/II od utorka do nedjelje u vremenu od 10:00 - 13:00 i od 18:00 - 21:00 sati, ponedjeljkom zatvoreno. Kustos izložbe je Branko Cerovac.

Retrospektivna izložba riječkog umjetnika Zlatka Kutnjaka, kojom se po prvi put prezentira cjelokupni opus: slike, crteži, grafike, instalacije, radovi s fotografijama, primjeri “tekstualne prakse” koju je inaugurirao 70 ih godina, kao i fotodokumentacija akcija. Izložbom se nastoji kritički valorizirati uloga i mjesto Kutnjakova opusa u kontekstu hrvatske umjetnosti i riječke umjetničke scene. Izložbu prati katalog s tekstom Branka Cerovca, kustosa izložbe.

Umjetnost je - umjetnost nije

Autoportret: ZLATKO KUTNJAK rođen je u Rijeci 1950. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. u klasi profesora Raula Goldonija.
Od sredine 70-ih sudjeluje u brojnim umjetničkim akcijama i izložbama u Zagrebu, Rijeci, Kastvu (suosnivač je Kastavskog kruga i Galerije Vincent) i drugim gradovima. Na prijelazu iz 70-ih u 80-te razvija vlastitu varijantu umjetničkog angažmana, u bliskoj komunikaciji i suradnji s članovima Grupe šestorice autora. Surađuje u deset brojeva časopisa “MAJ 75” i s umjetnicima koji djeluju u zagrebačkom “Podroomu” i u Prostoru proširenih medija, s kojima priređuje umjetnička druženja i “kolonije”. Posebice se pamte “Jednodnevna kolonija s Greškom” srpnja 1981. u Mošćeničkoj Dragi, te akcije unutar Likovne radionice Opatija.
Rab, 1981Sredinom 80-ih povlači se u vlastiti slikarski atelier no dramatični dešavanja u zemlji ga potiču na nekoliko umjetničkih istupa: sudjeluje na velikoj skupnoj izložbi “Umjetnost za i protiv / Umjetnost – ideologija – politika” u Umjetničkoj galeriji u zgradi u Banja Luci, 1989. godine, Jusuf Hadžifejzović ga poziva na „YU – dokumenta“ u Sarajevo te iste godine, a 1993. je uvršten u Zidićevu selekciju izložbe “Nova hrvatska umjetnost”
(Moderna galerija Zagreb). Sve te godine intenzivno slika, najčešće u tehnici akrilika na papiru. Kreirao je niz ciklusa, redovito snažno angažiranih oko dijagnoze, simboličke analize društvene stvarnosti i kritike ideologije: “Balkanska demonologija”, “Requiem za Balkan”, “Ljubav”, “Cijeće zla”, “Neartikulirano”, “Pomrčina Sunca”, “Dijalog”, a od recentih ciklusa naročito se ističu “Pompejanci” i serija autoportreta pod nazivom “Dobar dan tugo”, na kojima i dalje radi. amostalno i u suradnji s umjetnicima Svenom Stilinovićem, Vladimirom Dodigom Trokutom i Damirom Stojnićem izveo je niz akcija – izložbi i performansa.
Branko Cerovac


Photobucket - Video and Image Hosting




Post je objavljen 31.05.2006. u 20:40 sati.