Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

VULKANI SE BUDE

Aktivnost vulkana u proteklih tjedan dana iznimno je porasla.

Merapi na Javi aktivan je i samo što ne eruptira, njegova je aktivnost nakon subotnjeg potresa gotovo deset puta jača.

U neposrednoj blizini na Komorima nalazi se i vulkan Karthala koji je počeo sa aktivnostima u nedjelju, samo dan nakon potresa u Indoneziji. Svježa magma formirala je jezero od lave u Chungu Chahale krateru.

Potres jačine 3.1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici u ponedjeljak je uzdrmao područje Aljaske na kojem se nalazi aktivan vulkan Mt. St. Helena. Oblak plina i pepela uzdigao se iz kratera 6 km iznad vulkana.

Na Aluetskom otočju vulkan Cleveland u petak 26. svibnja počeo je izbacivati gusti dim pepela.

Vulkansko jezero Voui u krateru vulkana Aoba-Ambae u Vanuatu promjenilo je boju u žarko crvenu boju. Na istom otoku vulkan Lopevi probudio se i počeo izbacivati oblake plina i pepela te je proglašeno stanje pripravnosti 2. razine.

Vulkan Popocatepetl je u subotu izbacio 8 novih oblaka plina i pepela. U nedjelju je registriran vulkansko-tektonski mikropotres jačine 2.3 stupnja po Richteru na dubini od 5km ispod kratera.

Peruanski vulkan Ubinas od 20. do 23. svibnja počeo je izbacivati oblake plina i pepela koji su se uzdizali do visine od 7.3km.

Vulkan Tungurahua u Ekvadoru od 17. do 20. svibnja počeo je sa aktivnijim izbacivanjem dima i pepela. 23. svibnja oblak dima dosegao je visinu od 12 km. Mnogo je ljudi zbog upozorenja napustilo obližnja sela.

Vulkan Soufričre Hills (Montserrat) probudio se 20. svibnja. Eksplozija plina izbacila je oblak 17 km u visinu. Dio kratera se urušio i zatrpao lavu. Samo tri dana nakon toga pojavila se nova lava u krateru. Lava se popela na visinu od 767 m što je 148 metara do vrhunca kratera Chances Peak. Zabilježeno je 229 podrhtavanja samo tog dana.

Vulkan Balusan na Filipinima jutros je izbacio dim pepela visine 3km.


Post je objavljen 31.05.2006. u 13:28 sati.