Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goal

Marketing

Grupa B

Image Hosted by ImageShack.us

OCEKIVANJA

Engleska i Svedska su favoriti grupe. Engleska je jedan od favorita prvenstva i gotovo sigurno prolazi dalje. Svedska ima kvalitet za prolazak ali nece im biti lako. Paragvaj igra lep fudbal i ima skoro podjednake sanse kao i Svedska. Autsajder grupe, ali ga ne treba otpisati, je Trinidad i Tobago. Oni su debitanti i veliki je uspeh sam plasman na zavrsnicu.

ENGLESKA je svoj jedini pehar podigla 1966. kada je bila domacin. Ovog puta imaju jednu od najjacih generacija u svojoj istoriji i ceo svet smatra da mogu ponoviti uspeh nakon 40 godina. Ali navijaci nemaju poverenja u selektora Sven Goran Ericssona koji je ujedno i prvi stranac na klupi Engleza. Svi smatraju da je velika sramota sto ogromnu fudbalsku naciju vodi jedan stranac. Cesto su pravili sale sa njim i posle jedne od tih sala, kada je Ericsson pricao sa izmisljenim seikom, odluceno je da on posle sampionata napusti klupu. Engleska gotovo da nema slabosti. Kada protivnicki napadac ugleda stoperski par Terry-Ferdinand sigurno pozeli da nije ni pocinjao utakmicu. Imaju mozda najbolji vezni par na svetu Lampard-Gerrard, a u spicu je oporavljeni Owen. Veliki hendikep za Engleze je povreda Rooneya koji sigurno propusta grupu a nije siguran ni za nastava. Ali i bez njega ovaj tim je dovoljno mocan.
Image Hosted by ImageShack.us
KLJUCNI IGRAC: U odsustvu Rooneya veliki teret ce pasti na ledja odlicnog Stevena Gerrarda. Gerrard moze da igra na gotovo svim pozicijama.U proslogodisnjem finalu Lige Sampiona je igrao na poziciji desnog beka(kada su izjednacili na 3-3). Pre toga je zabio Olympiacosu gol u zadnjim minutama koji je i odveo Liverpool u 1/8 finala. Nedavno je postigao dva fenomenalna gola u finalu FA kupa protiv Vest Hama. Tako da Ericcson moze sa njim da igra i na poziciji poluspica ako oseti da je potrebno. To je kompletan igrac. Chelsea je za njega prosle godine nudio velike pare ali on je ipak odlucio da ostane u klubu u kome je i poceo karijeru. Ovo je igrac koji bi mogao da u senku baci cak i Ronaldinha.

PARAGVAJ je veoma kvalitetna reprezentacija. Imaju bundesligaski napad Cruz-Valdez. Valdez je bio dzoker Werdera ove sezone a ponekad je istiskao Klasnica iz prve postave. Cruz je vecni talenat. Pored njih dvojice reprezentacija se sastoji od velikih trkaca ali i znalaca iako skoro niko nije poznato ime. 1998. i 2002. su odlazili do 1/8 finala ali to im je bio krajnji domet. Legendarni golman Paragvaja Chilavert je osuo paljbu po reprezentaciji koja je lose igrala u kvalifikacijama. Primali su dosta golova ali eto ipak su dosli na zavrsnicu. Odbrana je znaci losiji deo tima ali zato je sredina odlicna: Akunja, Kabanjas, Dos Santos. Akunja je vec legenda Paragvaja dok je Dos Santos nada Bayerna. Paragvaj moze dalje.
Image Hosted by ImageShack.us
Car Chilavert

KLJUCNI IGRAC: Roque Santa Cruz je jos kao tinejdzer otisao u Bayern. Bayern je mladog osamnaestogodisnjeg talenta platio 5 miliona evra(ili maraka ali uglavnom puno za tadasnje vreme). Svi su ocekivali da ce izrasti u igraca kome ce se ceo svet diviti. Ali on je jos nedorecen. Cesto je povredjivan i nije imao srece. Ali tek su mu 24 godine i ima jos vremena za njega. Mozda je ovo prvenstvo njegov novi pocetak.

SVEDSKA je vec dugo u samom vrhu svetskog fudbala. Za to navijaci moraju da zahvale trouglu Ibrahimovic-Larsson-Ljungberg. Larssonu ce ovo biti poslednje svetsko prvenstvo i pokusace da ga odigra sto bolje. Pokazao je sta zna kada je unistio Arsenal u finalu Lige Sampiona sa 2 fantasticne asistencije. Ali i Ljungberg je pokazao u finalu da nije propao. Mucio je odbranu Barce i pokazao je da je brz kao i Henry. Svedska je ukomponovana u celinu koja igra disciplinovano ali moze da odigra i otvoreno i napadacki. 1958. su dogurali do finala svetskog prvenstva ali ih je zaustavio maloletni Pele sa dva gola. Mogu da se nadaju ponavljanju tog uspeha, ako budu imali malo srece jer kvalitet im ne nedostaje.
Image Hosted by ImageShack.us
poraz u cetvrtfinalu eura 2004.

KLJUCNI IGRAC: Zlatan Ibrahimovic nije dokazao svoje umece u Juventusu. Capellova nesretna taktika mu nikako ne odgovara i najverovatnije ce napustiti klub kome preti ispadanje u Seriju B. Iako je igrao malo losije, veliki klubovi su sigurni da u njemu jos uvek lezi veliki igrac jer ga traze Real i Chelsea. Dugo je bio zelja Arsena Wengera ali Ajax je ipak bio uspesniji te ga je 2001. doveo za 8 miliona evra. Visok je, snazan i strah za svakog odbrambenog igraca. Verujem da ce na ovom prvenstvu pokazati ko je pravi majstor te konacno povesti Svedsku bar do 1/4 finala.

TRINIDAD I TOBAGO je debitant na svetskim prvenstvima. Igraci uglavnom igraju u britanskim klubovima. I sigurno ce im cena porasti nakon zavrsetka prvenstva. U kvalifikacijama su zauzeli 4. mesto i igrali su baraz sa predstavnikom Azije Bahreinom. Kuci su odigrali 1-1 a prosli su dalje pobedom u gostima od 1-0. Iako je autsajder, T&T ce pokusat da iskoristi pritisak koji je na ostalim ucesnicima grupe.
Image Hosted by ImageShack.us
Dwighr Yorke

KLJUCNI IGRAC: Dwight Yorke je najveci igrac u svojoj domovini. Dok je bio na vrhuncu igrao je za Manchester United u tandemu sa Coleom. Taj tandem je u bio mozda i najbolji u Evropi u tom periodu. Aston Villa ga je dovela u evropu 1989. godine i vrlo brzo je postao ljubimac u Birminghamu. Odigrao je 419 utakmica u premijer ligi i postigao 134 gola. Nece biti bas svejedno njegovim protivnicima iako on vec ima 35 godina.

Godfather


Post je objavljen 31.05.2006. u 11:49 sati.