Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

SAN ILI JAVA?

Stanovništvu indonezijskog otoka Java nije nimalo lako. Kao da je svo zlo pokucalo na vrata. Nakon potresa koji je odnio više od 5 000 života preživjelima prijete glad, žeđ i bolesti. Bolnice su prepune i uvjeti su vrlo teški. Dok još skupljaju ostatke nakon potresa, u pozadini uz podrhtavanje tla, vulkan Merapi najavljuje moguću erupciju. I kao da sve to nije dovoljno, znanstvenici i epidemiolozi upozoravaju na vraćanje ptičje gripe Upravo je na Javi zabilježeno tri posljednja slučaja smrti od ptičje gripe.

Vulkan Merapi, čija se aktivnost neposredno nakon potresa pojačala, danas se primirio i izbacivao manje lave pa stručnjaci smatraju da njegova erupcija više nije neizbježna. No, upozoravaju da je sam vrh vulkana počeo slabiti te da bi se taj dio planine mogao urušiti, pa bi se milijuni kubičnih metara lave i kamenja prelili preko novonastalog ruba i velikom brzinom palili sve pred sobom.

Merapi je danas “ispljunuo” pepeo i dim najmanje deset puta, i to 900 metara uvis, što je dvostruko veća visina nego prethodnog dana. Istovremeno je vlada u Džakarti danas priopćila da je broj mrtvih u potresu narastao na 5698 te da je mogućnost da se ispod ruševina pronađe još preživjelih iznimno mala.


Pomoć šalju 22 zemlje, iz Kine su danas stigla 44 zdravstvena radnika s pet tona medicinskih potrepština, očekivala se tajlandska ekipa od 48 ljudi, a timovi iz Malezije, Singapura i drugih zemalja već su počeli pružati pomoć 20.000 ozlijeđenih ljudi. Svjetski program za hranu pokušava dostaviti još 40 tona humanitarne pomoći, uključujući šatore, pokrivače, pročistače vode i generatore električne energije. Indonezijska je vlada obećala inicijalnu pomoć od 12 kilograma riže po obitelji te oko 21 dolar svakom preživjelom za kupnju odjeće i kućnih potrepština. U toj je katastrofi poginulo više od 5000 ljudi (posljednje su službene informacije govorile o 5137 poginulih), a među poginulima najviše je djece i starih ljudi. Dok u vladi tvrde da je ozlijeđenih 2155, procjena UNICEF-a govori o deset puta većoj brojci, o čak 20.000 ozlijeđenih. U snažnoj katastrofi porušeno je više od 35.000 kuća, a procjenjuje se da je bez krova nad glavom ostalo dvjesto tisuća ljudi, od toga čak 40 posto djece, i oni su sada uglavnom kraj ruševina svojih kuća ili u skloništima priručno podignutim u rižinim poljima. Situaciju dodatno otežava kiša koja ne prestaje padati. Budući da je humanitarna pomoć počela stizati, ulice su pune vozila koja je voze u stradala područja.

(the jakarta post).

Post je objavljen 31.05.2006. u 09:06 sati.