Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Cardo i drevne zidine

Cardo
Cardo, trgovine
Cardo, 19. stoljeće
Cardo i Via Dolorosa
Cardo, trostruki suk
Cardo, Zlatarnička i Mesnička
Cardo, na krovu
Nastavljamo i dalje našu šetnju onom istom ulicom. Nalazimo se točno na granici između muslimanske i židovske četvrti.

Image Hosted by ImageShack.us

Čim se zakorači u židovsku četvrt, primjećuje se da je ulica čišća i da su trgovinice urednije, zapravo, uređene prema zapadnjačkom ukusu.

Image Hosted by ImageShack.us

I ovaj je prostor u ovom obliku nastao u križarsko doba, negdje u 12. stoljeću. O tome nam svjedoči kako način gradnje, tako i način obrade kamena.

Image Hosted by ImageShack.us

Ipak, danas bih vam htio svratiti pozornost na pod. Dok hodate ovom ulicom, možda ćete na tlu primijetiti oznake tamne boje. Ovim dvjema linijama prikazana je širina zida koji nam prolazi pod nogama.

Image Hosted by ImageShack.us

Zid koji prolazi ispod današnje ulice dio je drevnih gradskih zidina. Ovaj konkretan zid pripada razdoblju Makabejaca, onom razdoblju kad su se Židovi krvavo borili za svoju samostalnost i pravo na vlastitu kulturu i vjeru pod helenističkom vlašću nasljednika Aleksandra Velikog. Osobito je teško bilo u doba vlasti Antioha IV. Epifana (175.-164. pr. Kr.).
Siđemo li ispod današnje ulice, vidjet ćemo kako taj zid iz 2. stoljeća pr. Kr. izgleda upravo na mjestu gdje su kroz njega prolazila gradska vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

Nešto dalje, na tlu se vidi kako ovu tamnu oznaku nekadašnjeg makabejskog zida dodiruje druga, crvenkasta oznaka.

Image Hosted by ImageShack.us

Ona predstavlja gradske zidine iz doba kralja Ezekije (8. stoljeće pr. Kr.). U to je doba palo sjeverno kraljevstvo Izrael pod asirsku vlast, a mnoge su izbjeglice došle do Jeruzalema. Tada kralj Ezekija gradi nove zidine kojima širi grad, a unutar grada nastaju dvije nove četvrti: Makteš oko današnje Dolinske ulice i Mišne (druga, nova) na zapadnom brežuljku grada. Ova »Nova četvrt« u Bibliji se naziva Novi grad, a spominje ga, primjerice, i prorok Sefanija kad govori protiv jeruzalemskih trgovaca: »U onaj dan - riječ je Gospodnja - vapaj će se podići od Ribljih vrata, urlici iz novog dijela grada, silna lomljavina sa brežuljaka. Kukajte, stanovnici makteški, jer je satrt sav narod kanaanski, zbrisani su svi mjerači srebra.«
Zavirite odozgo u otvor u podu i vidjet ćete gdje se makabejski zid (lijevo) naslanja na Ezekijin zid iz 8. st. pr. Kr. (desno).

Image Hosted by ImageShack.us

Na svim tim drevnim zidinama Rimljani su izgradili svoju ulicu, Cardo, od koje je na ovom mjestu ostao pokoji stup.

Image Hosted by ImageShack.us
Nastavak: Cardo, židovski dio

Post je objavljen 31.05.2006. u 08:30 sati.