Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blacklady15

Marketing

CRADLE OF FILTH

Cradle of Filth je osnovan na ljeto 1991 u Engleskoj . Prvi članovi su bili Dani (vokal) , John (bass) , Darren (bubnjevi ) , Robin (gitara) i braća Ryanovi Paul (gitara) i Benjamin (keyboards). Bendovi od kojih su najviše inspirani su Bathory, Celtic Frost i Diamanda Galas kao i književni geniji Lord Byron, Sheridan LeFanu, Friedrich Nietzsche, Bram Stoker i Charles Baudelaire .

U siječnju 1992 izdali su svoj prvi demo koji nije bio uspješan . Kasnije je Robin napustio bend . Kasnije su oni izdali još jedan demo koji je imao dobar odgovor . Nakon nekog vremena nezavisna izdavačka kuća Tombstone Records je pokazivala interest za bend , ali nakon nekih problema nisu potpisali sa njom . Kao posljedica toga John je napustio bend da završi svoju karijeru , a Robin se vratio u bend da svira bass gitaru .

Krajem 1992. izadli su svoj zadnji demo "Total Fucking Darkness" . Dani je opisao to kao jedini važan demo koji su napravili . Kasnije je Derren bio zamjenjen od Nicholasa Barkera na bubnjevima i tada su napokon dobili ugovor za Cacophonous Records .

1994. izadli su svoj prvi album The Principle Of Evil Made Flesh . Ovaj album je bio jako popularan i kasnije je Cradle of Filth bio priznat kao jedan od najboljih black metal bednova . Njihov revolucionarni način brzine sviranja bez gubitka melodičnosti sa mješavinom male/female vokala je daleko iznad svake kritike . Neobičan je i bio način na koji je Dani Filth izvodio black metal vokale ( sad se Britney Spiers fura ne njega ;). Oni svakako zaslužuju naziv Vampirski vokali , to mi najviše nedostaje u novijim albumima jer ovdje tako pjeva da ga je teško pratit i sa lyricsima . Ali je Cradle of Filth tada imao problema sa članovima . Braća Ryan i Paul Alexander napustili su bend . Tada su bili bilzu raspadanja samog benda . Ali nakon svih tih problema dobili su novog gitaristu Stuarta i keybordistu Damiena .

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

1996 izdali su Vempire sa Jaredom iz December Moona kao gitarisom . Nakon izdavanja tog djela sklopili su ugovor sa Music For Nations i izdali (što mnogi smatraju njihovim masterpiecom) Dusk And Her Embrace . Bile su tri verzije tog albuma , uključujući poznato Coffin Box izdanje . Svirali su na Dynomo festivalu kao i na Milwaukee Metal Festivalu .

1998 sa bivšim članom Anatheme Les Smithom aka Lecter na keybourdu došao ja Cruelty and the Beast . Da bi uspjeli podržavati financije za taj album išli su na isrpljujuće turneje . Izdali su i ograničenu verziju Cruelty and the Beast-a u obliku keltskog križa koje je bilo zabranjeno u dosta zemalja zbog navodno "krvavih" slika članova benda . Dobro , možda su stvarno slike provokantne i neukusne. Postojala su i druga izdanja tog albuma koja su zadržale ponovne obrade pjesama "Sodomy And Lust" (Sodom) , "Black Metal" (Venom) & "Hallowed Be Thy Name" (Iron Maiden) kao i nova verzije njihove pjesme Lustmord And Wargasm . Ova godina nije bila iznimka jer je Cradle of Filth imao i dalje problema zbog njihovih kontroverznih majica , čak su bili jednom na posjeru Vaticanu uhićeni .

1999 Nicholas Barker je napustio CoF zbog muzičkih problema . Zamjenio ga je Was Sarginson koji je bio neko vrijeme prije njihov bubnjar . Ali Was je ubrzo bio zamjenjen od Dave Hirschheimer koji je oper bio zamjenjen od Adriana Erlandssona . Bend je producirao svoj prvi video tada , From the Cradle to Enslave , režija Alexa Chandon , koji je jedan od najkrvavijih spotova ikad .


Nakon završenog petog albuma , Midian , izdan na Halloween 2000 sljedilo je opširni tour kroz čitavu Europu i Ujedinjeno Kraljestvo . I na ovom albumu su se držali starog koncepta male vampirskih i nekad female melodičnih vokala , iako je barem meni ovaj album im najslabiji , dosegao je iznimnu popularnost .

Nije im dugo trebalo do svog zadnjeg masterpieaca Bitter Suites to Succubi . Succubus je inače ženski demon koji posjećuje muškarce u snu , vodi ljubav sa njima te im tako krade dušu , i ne , nemam im broj mobitela , damn ;) . Ok glup vic , inače na albumu ima par pjesama koje su već izdane prije , ali se isplati kupit album samo radi Born in a Burial Gown spota koji dolazi na cd-u , izvrsna gothička balada .

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Cradle of Filth , bend koji je prešao dosta promjena tijekom svojih deset godina postojanja i čiji se svaki album razlikuje od prethodnog . Razlog tome je najviše bilo stalno šaltanje članova , jedini koji su u bendu od početka su Dani i Adrian . Ovaj band sam sebe karakterizira kao black metal , iako bi mu ja dao oznaku komercijalni black-gothic metal . To ne znači da su loši , iako poslije izdavanja drugog albuma pošli su pogrešnim putem za blackere i okrenuli se široj publici . Najzanimljivije su mi teme oko kojih se vrte njihove pjesme , navest ću samo par . Saffron's Curse sa Midiana , pa svatko tko nešto zna o Starom Egiptu je ovo poznato ,Cthulhu Dawn , tu ih je inspirirala stara perzijska mitologija , dalje Death Magic for Adepts isto sa Midiana , pa tu ih je inspirirao Clive Barker , točnije njegov film , Hellraiser ( I really , really like this movie ) . Oni su surađivali sa Douglas Bradleyom , glumca koji je igrao Pinheada u prije spomenutom filmu . Bathory Aria sa Cruelty and the Beasta ... pa mislim da to nije potrebno spominjati , priču o "Krvavoj Grofici" .Dani sam kaže , koji je najzaslužniji za njihove prekrasne lyricse , da je uvijek bio inspiriran mitologijom i noćnim bićima , jebi ga , tip jednostavno ima ukusa ;)


Post je objavljen 29.05.2006. u 14:12 sati.