Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

3. i 4. kolo 27. World amateur go championship - Nagasaki - Sasebo - 29. 05. 2006.

Danas je odigrano 3. i 4. kolo i prvenstvo je stiglo na polovinu. Svaki dan se odigraju po dvije partije.
Trece kolo je igrano s pocetkom u 9:00 ujutro. U ovom kolu sam za protivnika imao Meksikanca Ricarda Quintera Zazuetu 5. dan. Eventualna moja pobjeda protiv njega bi bila iznenadjenje, jer po kategiriji jaci od mene za dva dana. Iznenadjenje se i dogodilo. Igao sam na velike prostore. On je uletio u moje intersno pdruce i stvorio si slabu grupu. U sredisnjici mu zarobljavam jednu ne veliku grupu u centru i dolazim u prednost. Kada sam mu zarovio vecu grupu kamenova iz sastava one slabe sto ju stvorio upadom u moj interes, on je predao partiju.
Poslijepodne u 14:00 je vrijeme za cetvrto kolo. Ovaj puta se krenulo nesto kasnije, jer su neke partije trecega kola dulje trajale od predvidjenog vremena. U ovom kolu sam za protivnika imao Ukrainca Mykhaila Halchenka igaca 5. dana. Usao sam u podrucje jacih protivnika. Tako je to u svicarskom sistemu kada se pobjedjuje. Halchenko se dobro snalazio s mojim namjerama gradnje velikih prostora. Umjesto da na takovu igru odgovorim suprostavljanjem njegovim interesima, poceo sam graditi svoj oveci prostor. On me slijedio, ali je tako posredno stvarao veci interes od mene. Nisam smio tako graditi, tj. odustati od gradnje i hvatati tocke kojima bi sprijecio njegov nadzor nad velikim prostorima. Kada je bilo vidljivo kako je stvorio ogroman prostor, veci od moga, bilo je kasno smanjivati ga. Pobjedio me za uvjerljivih 35,5 poena.
Sa danasnjim ucinkom sam zadovoljan, jer sam imao prtivnike visih kategorija od mojega 3. dana.
Nakon polovine odigranoga prvenstva sa sve cetiri pobjede su u vodstvu: Weixing Tang 7. dan iz Kine, Tae Won Jo 7. dan iz Demokratske Republike Koreje, Man Ki Hong 6. dan iz Juzne Koreje, Yong Fei Ge 7. dan iz Kanade i Nai San Chan 6. dan iz Kineskog Hong Konga. Susreti su sve zanimljiviji, jer svicarski sistem, po kojem se igra, sparuje vodece medjusobno. Prvenstvo ulazi u drugu polovinu. Ocekuju se sve zanimljivije partije.
Zasada toliko s kratkim izvjescem, a sutra idemo dalje. Pozdrav bl. Muradenu

Post je objavljen 29.05.2006. u 12:59 sati.