Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Cardo, trostruki suk

Ulicama grada
Dolinska ulica
Cardo
Cardo, trgovine
Cardo, 19. stoljeće
Cardo i Via Dolorosa
Danas opet moram početi s planom grada, jer se stvari pomalo kompliciraju. Naime, došli smo do mjesta od kojega se ova ulica više ne zove Suk Khan ez-Zeit, nego se račva na tri uže ulice.

Image Hosted by ImageShack.us

Kao što vidite, ravno se nastavlja Suk el-Attarin, lijevo je Suk el-Khawadžat, a desno Suk el-Lahhamin. Kao što i ime svakoga od njih kazuje, riječ je i dalje o tržnicama (suk). Ove imaju, ako je predaja točna, prilično plemenito porijeklo. Kaže se da je ovaj trostruki suk osnovala križarska kraljica Melisanda.
Bila je kći križarskoga kralja Jeruzalema Baldvina II. i armenske princeze Morfije iz Melitene. Samostalno je vladala Jeruzalemom od 1131. do 1153. godine. O njezinoj vlasti imamo i izvještaj njezina suvremenika Vilhelma iz Tira, biskupa i križarskoga kroničara. On kaže: »Vladavina nad kraljevstvom ostala je u vlasti gospe kraljice Melisande, kraljice od Boga ljubljene, kojoj je to pripalo po nasljednom pravu.«
Bila je zaštitnica umjetnosti, pa su za njezine vlasti nastale mnoge umjetnine, među kojima je i poznati Melisandin psaltir. Evo i jedne ilustracije iz njega.

Image Hosted by ImageShack.us
Izvor: Wikipedia

Postojao je tada u Jeruzalemu vrlo jak skriptorij (prepisivačka radionica) u kojemu se djelo i s ovako bogatim ilustracijama moglo izraditi bez većih teškoća.
1153. vlast je u Jeruzalemu od svoje majke preuzeo kralj Baldvin III., a Melisanda se povukla. Čini se da je 1161. doživjela neku vrstu moždanog udara, jer joj je znatno oslabilo pamćenje, pa su je njegovale njezine sestre od kojih je jedna bila kneginja od Tripolija, a druga opatica u Betaniji. Melisanda je umrla 11. rujna 1161., a sahranjena je uz svoju majku u crkvi Marijina groba u Getsemaniju.
O ovoj vrsnoj vladarici onaj isti Vilhelm iz Tira piše: »Bila je izuzetno mudra žena, beskrajno iskusna u gotovo svim stvarima koje se odnose na upravljanje državom. U potpunosti je nadvladala ograničenja svoga spola te je mogla dostojno upravljati svim stvarima... Nastojeći pokazivati najplemenitiju slavu, Melisanda je vladala kraljevstvom takvom sposobnošću da je se s pravom drži ravnom njezinim prethodnicima.«
Vilhelmove riječi valja shvatiti u duhu vremena u kojemu je živio, kada ženama nije pridavana ista čast kao i muškarcima, niti ih se općenito držalo jednako sposobnima.
Jedna od zasluga Melisande, da se vratimo našoj ulici, bio je dakle i osnutak trostrukoga suka, triju trgovačkih ulica, specijaliziranih za točno određenu vrstu robe.
Ovaj u koji ulazimo ravno ispred nas zove se Suk el-Attarin, što bismo mogli prevesti kao »Ljekarsnička tržnica«, no budući da je to zapravo označavalo bilo kakvu trgovinu travama, riječ je zapravo bilo o tržnici začinima. U taj se suk ulazi kroz ova uska vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

I još uvijek je zadržao dio svoje osnovne namjene. Tu su začini, ali i, tko zna odakle uvezeni (možda iz Turske?) orasi.

Image Hosted by ImageShack.us

Glavninu robe ipak čine začini.

Image Hosted by ImageShack.us

A ima ih svih vrsta: šafrana, cimeta, kardamona, zaatara, te posebnih smjesa za pripravu različitih vrsta mesa.

Image Hosted by ImageShack.us

Budući da bi nekoga ovo moglo detaljnije zanimati, prilažem i veću sliku koju možete skinuti ovdje, gdje se dobro vide i natpisi uz pojedine začine.
Nakon križanja s Davidovom ulicom, odnosno ulicom Vrata od lanaca (o tome jednom drugom prilikom), nastavlja se ovaj suk, premda u tom dijelu više nema začina.

Image Hosted by ImageShack.us

Ondje lijevo, primjerice, vidite krojača, koji vam na licu mjesta može zakrpati, recimo, poderane hlače. Lijepo ih skinete i čekate u unutrašnjosti dućana, dok ih on ovdje na ulici ne zakrpa.
Ipak, ima tu i drugih zanimljivih stvari. Sjećate se da sam vam pričao kako se čitava ova ulica nalazi na mjestu nekadašnjeg rimskog Carda, glavne jeruzalemske ulice iz 1. ili 2. stoljeća. E pa ovdje, unutar jedne čajdžinice s biljarima i automatima na sreću, nalaze se ostaci rimskih stupova, koji su pripadali upravo toj ulici.

Image Hosted by ImageShack.us

Lukovi koje ovi stupovi pridržavaju iz križarskog su doba.
Time smo stigli i do kraja ove tržnice začinima, no naša se ulica nastavlja i dalje.

Image Hosted by ImageShack.us

Izraelske zastave svjedoče da iza sljedećeg luka počinje židovska četvrt.
Nastavak: Cardo, Zlatarnička i Mesnička

Post je objavljen 27.05.2006. u 08:49 sati.