Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slonic

Marketing

Što je bilo prije - kokoš ili jaje? nononoIpak jaje yesyesyes
Kokoš ili jaje? Prema mišljenju trojice Britanaca - znanstvenika, filozofa i uzgajivača peradi - odgovor je jaje, izvijestile su u petak britanske novine


bangnaughtynjaminjaminjami


LONDON - Ključ odgovora na ovo prastaro pitanje leži u činjenici da se genetički materijal ne mijenja tijekom života neke životinje, što znači da je prva ptica koja je evoluirala u pile morala je najprije egzistirati kao embrio u nekom jajetu, zaključio je profesor John Brookfield sa sveučilišta u Nottinghamu.

On smatra da upravo zato organizam koji se nalazio unutar ljuske jajeta morao imati isti DNK kao i pile u koje se kasnije pretvorio.

Mišljenje ovog britanskog znanstvenika specijaliziranog za evolucijsku genetiku podupiru profesor filozofije David Papineau s King's Collegea u Londonu te direktor peradarske farme Great British Chicken, Charles Bourns.

Papineau, stručnjak za filozofiju znanosti, smatra da se prvo pile izgleglo iz jajeta, iako je ono pripadalo drugoj vrsti (ptici) no, radilo se o kokošjem jajetu jer se u njemu nalazio embrij pileta. Dakle, zaključak je da je prvo bilo jaje, smatra Papineau.

Bournsova teorija nije iznesena u The Timesu, Daily Mailu i Independentu koji su objavili ovu priču, zabilježivši samo njegov zaključak da su jaja bila tu davno prije nego što se pojavila prva kokoš. thumbupthumbupthumbupPost je objavljen 26.05.2006. u 11:41 sati.