Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/metallac

Marketing

BIOGRAPHY



Misfitsi su horror punk rock bend iz Lodia(New Jersey). Osnovani su 1977, a ime su uzeli po posljednjem filmu Marilyn Monroe. Prvi clanovi su bili: Glenn Danzig - Vokal, elektricni piano; Jerry Caifa - Bass i Manny - bubnjevi.
Njihova prva snimka zvucala je pomalo "jazzy" sa snaznim vokalom i el.pianom umjesto gitare.
Uz nove clanove, Franck Licata na gitari i Jim Catania na bubnjevima, 1978 izlazi Bullet ep u nesto agresivnijem stilu.
ove su pjesme uz jos neke trebale biti njihov prvi album "Static Age" koji po prvi put izlazi tek 1996 u boxu.
1979 izdaju novi ep. Dolazi i do nekih promjena u bendu: Bobby Steele - gitara i Joey Image - bubnjevi.
"Crimson ghost" koji se pojavljuje na naslovnici i na plakatu za gig u Kansas cityu postaje simbolom benda.
Uz svaki vinli nalazila se i pristupnica za "Fiend club" za koju su(ako ju ispunite i posaljete) Misfitsi za uzvrat sto su imali: bedzeve, naljepnice, slike...
Uz novi horror business zvuk dolaze i legendarne "devillock" frizure, Jerryevo sminkanje ociju, Danzigove majce i rukavice sa otisnutim kostima i naravno crna odjeca. Postaju nesto sto bi nazvali "ghoul's rock" bend.

Neki ga zovu i "monster rock", "horror rock", pa cak i "death rock".
To ih cini orginalnima i izdvaja od ostalih bendova.
U rujnu 1979 izlazi ep "Night of the living dead" sa tri pjesme (osim navedene "Where the eagles dare" i "Rat fink")
Bend odlazi u Englesku gdje su trebali imati turneju sa Clash-om ali Danzig sudjeluje u barskoj tucnjavi i zavrsava u zatvoru. Joey Image tada odlazi iz benda i vraca se u SAD i tako propada turneja.
Jerryev mladi brat Doyle uci svirati gitaru i sa svoji 15 godina ulazi u bend i zamjenjuje Bobbya. Doyle svoju karijeru zapocinje koncertom za Halloween u Monster movie clubu gdje su izmedu bendova pustali horror filmove.

-" As the show startet, they kicked down the lids and went down into "Halloween". The rest was blur. If you never saw them, a Misfits show was a wall of guitars and howling, screaming vocals. Totally intense and insane. There were piles of bodies all over the stage, people jumping off the P.A. stocks, and tons of stage stage diving. Jerry would count off every song, flaie bass around, and run and jump all over the stage. Doyle would punish his guitar and scare the hell out the crowd. He'd get kicked in the head. He would jump on people and maybe even throw a punch or two. It was insanity! I "love it"... Erick Von

Prva snimka s Doyelom i Googyem je bila "Three hits from hell (1981). Na A-strani je bila London dungeon koju je Danzig napisao dok je bio u zatvoru u Engleskoj, a na B-strani "Horror hotel" i "Ghouls night out".
Iste godine izlazi "Halloween" i latinska verzija- "Halloween II" koja je zvucala kao pogani koji plesu oko vatre.
Pocunju planirati turneju po SAD-u i gig u Ritzu (New York) koji ce biti snimljen(kao live album).
Plakat: "The Misfits in the Ritz" uz sliku cetiri kostura konjanika koja jasu cetiri kostura konja.
S tog koncerta dolazi i legendarna verzija pjesme "Mommy can I go out and kill tonight".
1982 izlazi "Walk among us" sa 13 pjesama. Bend odlazi na turneju u Califormiju gdje upoznaju zvjezde filma Vampira po kojoj nastaje i pjesma.
Kao dar "Fiend clubu" izlazi "Evillive" na kojem u pjesmi "We are 138" gostuje njihov prijatelj Henry Rollins (Black flag).

Bend ponovo ostaje bez bubnjara na cije mjesto ubrzo dolazi Robo( bivsi bubnjar Black flaga). Uz suradnju sa Black flagom stvari postaju brze. U to se vrijeme javlja invazija hardcore bendova pa se i na Earth A.D.-u nalaze neke poprilicno brze stvari. Sa pjesmama "Demonomania", "Green hell" i "Death comes ripping" stvaraju novu dimenziju hardcorea.
Nakon toga Danzig najavljuje svoj odlazak iz benda. Smatrao je da je doslo vrijeme za neke promjene, te da su Misfitsi on i Jerry i ako njih njih dvoje nemogu biti zajedno to nije to.
Razisli su se u glazbenim i osobnim stavovima.

Glenn Danzig nastavlja svoju karijeru sa bendom "Samhain" te kasnije "Danzig"....
U meduvremenu su braca Caifa osnovala "Kryst the conqueror" i snimili EP od 5 pjesama.
1995 objavljuju audiciju za vokala i bubnjara. Tako im se pridruzuju Michael Graves i Dr. Chud pa bend nastavlja sa radom 1996 god. Iste godine izlazi album "Cuts from the crypt" sa demo verzijama pjesama od kojih su se neke kasnije izlaze na druga 2 albuma.

1997 izlazi album "American psycho" uz koji snimaju dva spota; Dig up her bones i American psycho.

Njihova muzika je imala utjecaj na mnoge bendove. Od neo punka; Green day, Rancid i Blink 182 do metal bendova Metallica, Pantera i Slayer pa rokere kao Marlyn Manson, Rob Zombie, Guns'n'Roses te na bendove poput Slipknota. Najvecu podrsku bendu je dala Metallica noseci njihove majce na koncertima i obradama triju pjesama koje su se nasle na "Garage days revisited".
1999 izlazi drugi album "Famous monsters". Sa tog album snimaju spot za pjesmu Scream koju je rezirao Geore A. Romero (Film: "Nights of the living death") koji za tu uslugu trazi njihove dvije orginalne pjesme za svoj film "Bruiser".

25 obljetnicu su proslavili koncertom uz goste: Markya Ramonea(Ramones) i Deza Cadenu(Black Flag) i jos mnoge druge koji su bili prijasnji clanovi Misfitsa.

2003 u postavi: Jerry Only- bass,vokal, Dez Cadena- gitara, Marky Ramone- bubnjevi.Snimaju obrade starih rock stvari pod imenom "Misfits project 1950".

Ta postava benda ostaje jos i do danas.

Post je objavljen 26.05.2006. u 01:34 sati.