Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...85

Image Hosted by ImageShack.us

- Život je okrutan, Plantagono, mnogo puta čovjek mora odlučivati u djeliću sekunde. Recimo mi ratnici, ne zadamo li pravi udarac u pravo vrijeme, možemo se istoga trena oprostiti od života.
Pričali su još o mnogim doživljajima. Plantagona se sjećala kako je s ocem putovala Tirenskim morem uz obalu Sardinije sve do luke Ostije, odakle su dalje nastavili put do Rima velikom Apijevom cestom, popločenom velikim pločama od skrućene lave. To je samo dio cestovne mreže koja se prostire rimskim carstvom u dužini od oko osamdeset tisuća kilometara. Većinu tih cesta izgradili su vojnici u mirnodopskom razdoblju, kako bi što prije stigli do cilja za vrijeme ratovanja. Pričala je o čuvenim gozbama rimskih skorojevića kod kojih je s ocem bila gost, gdje bi za jednu večer bilo izneseno i do pedeset vrsta jela.
Lađa se ljuljala na valovima Jadranskog mora, dok su oni kratili vrijeme putovanja raznim pričama. U jednom trenutku Plantagona priđe Lehiju, primi ga za uvojke njegove kose i utisne mu dugi nježni poljubac koji je razbudio njegove strasti. Dalje se sve odigralo brzo i spontano. Lehi, majstor ljubavnih vještina, raskopča fibulu njenog hitona i haljina od svile sklizne sa njezinog golog tijela. Ukazaše se dvije velike dojke ružičastih bradavica, a među bedrima bijaše mala šumica gustih nakovrčanih dlaka. Njezino tijelo ustreptalo je od ljubavnog zanosa i ona posegnu prema muškosti Lehijevoj, koji se već oslobodio odjeće. Na čudan su se način međusobno istraživali kako bi se što bolje upoznali prije ljubavne igre. Plantagona sva uzdrhtala pripi se uz Lehijevo tijelo i tiho mu šapne:
- Prinosim sebe na žrtvu, ali bez obaveze, Marcijane Jula. Znam da više ljubiš slobodu nego što ti je do mojega ili Palestrinog tijela. Dajem ti se iz ljubavi.
Lehi nije rekao ni riječi na izljev Plantagonine nježnosti. On je bio majstor u kocki i ljubavi, i sada želi uživati i pružiti užitak koliko je moguće ne mareći mnogo šta ona govori o njegovoj slobodi. Šta ona zna što je sloboda i gdje ona počinje a gdje prestaje? Ljudi željni položaja i časti ljubovali su sa ženama zbog bogatog miraza ili državnih službi, možda zbog trgovačkih brodova ili cijelih pokrajina, ali Lehi je već zapovijedao hrabrom rimskom legijom, koju zvaše Judejska. Nije mu trebao nikakav miraz ni veći položaj u društvu. Još mu nije ni trideseta, a već zapovijeda tisućama ljudi. U ljubavnu igru upustili su se potpuno svjesni svojih odgovornosti i svoje časti. Plantagona je silno ljubila Lehija, iako je znala da ona nije njegova jedina ljubav, a cijele je noći znao provesti s kapetanom broda kockajući se za novac.


Post je objavljen 26.05.2006. u 01:03 sati.