Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisarovina

Marketing

DONJA KUPČINA

DONJA KUPČINA Tridesetak kilometara južno od Zagreba, u pokupskoj nizini sa bogatim oranicama, livadama i šumama, u blizini ušća potoka Kupčine uz Kupu se nalazi veće seosko naselje Donja Kupčina. U selu se godinama njeguje ljubav za očuvanje kulturne baštine, što potvrđuje i osnivanje vlastitog muzeja na otvorenom tzv. etno-parka "Zavičajni muzej Donja Kupčina". U etno-parku su sakupljeni i izloženi etnološki spomenici: kuće, dijelovi dvorišta, bunari, radionice i sve ostalo narodno graditeljstvo opremljeno tradicijskim inventarom i ruhom, koje tako sakupljeno i čuvano svjedoči o načinu seoskog života ovoga kraja. Muzej je otvoren za posjet uz prethodnu najavu svaki dan od 9 do 16 sati na telefon +385 1 6291 111, 6291 197, pomoćni restaurator Zoran Petričić.

U Donjoj Kupčini župu je osnovao 1560. godine zagrebački biskup Juraj Drašković. Župna crkva sv. Marije Magdalene nekada drvena, zidana je 1672. godine. Srušena je i sagrađena nova crkva 1749. pod pokroviteljsvom vlastelinstva Erdödy u Jastrebarskom. Crkva je na žalost početkom ovog stoljeća izgubila veći dio figuralnog ukrasa svojih brojnih oltara, a netaknuta je ostala samo propovjedaonica iz 1762. godine. To je malena prenosiva propovjedaonica koja je služila za propovjedi izvan crkve na velike blagdane. Izrazito je pučkog karaktera, a uske stranice njena višestrukog lomljenog ogradnog parapeta ukrašene su naivnim slikama evanđelista i lovor-vijencima vezanim u petlje.

LOV Šumski tereni pisarovinskog kraja pravi su raj za ljubitelje lova. Lovci mogu uživati loveći srne, divlje svinje, zečeve, fazane, prepelice i ostalu divljač. Lov se organizira za grupe i pojedince preko ovlaštenih lovozakupnika.

U Zavičajnom muzeju u Donjoj Kupčini može se razgledati prirodnoslovna zbirka životinja koje obitavaju na našem području.


Post je objavljen 25.05.2006. u 19:31 sati.