Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

25.05.2006.g.

5. SIMBOLIČKI I SIMBOLIČKO-KULTUROLOŠKI SNOVI



Simbolički i simboličko-kulturološki snovi,
kao grupacija za sebe imaju simboličke slike i predstave ukorjenjene ili u arhetipskoj bazi ili u kulturi i tradiciji koja je iznjedrila i oblikovala sanjača. Pa, iako svi snovi govore kroz simbole, ova vrsta snova se služi simbolima, slikama i predstavama vrijednim, i zajedničkim za širu društvenu zajednicu, pa čak i čovječanstvo, na jednoj strani ili se bave značenjima za samo jednu užu zajednicu odvojenu od ostatka svijeta.

Ilustrirat ću: recimo semafor koji je zapadnjaku posve normalna, svakodnevna pojava, teško da bi mogao ući u snove pripadnika nekog zabačenog plemena koje nema nikakvih doticaja s civilizacijom, čak i da se to nekim čudom dogodi bio bi to događaj za plemensko vijeće i ozbiljno savjetovanje. U našim snovima se takav simbol može, realno često pojavljivati i ima prilično određene konotacije i značenja. Prije će u naše snove ući totemski i mitski simboli koji su tom plemenu ugrađene u njihovu kozmogoniju, u temelje njihovih vjerovanja, a tada je na djelu kolektivno nesvjesno i poruke iz dubina vremena.

Kakogod, svaki svaki san je osobit i poseban, a svaka kultura stvara svoje simbole. Zato nema recepta ni matematičke formule za tumačenje snova koji bi bili široko primjenjivi i točni za sve. Nema ključa za tumačenje snova, jer svaki san krije u sebi svoj ključ........... i rješenje!


Post je objavljen 24.05.2006. u 23:40 sati.