Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Pozivnica: Oxford-Ohrid

Još su nam svima friški izuzetno ugodni dojmovi iz druženja s Brianom Aldissom na zadnjem Istrakonu. Tada smo u Pazinu predstavili dvije knjige koje je Naklada Zoro objavila u povodu njegovog ponovnog dolaska u Hrvatsku nakon prilično dugo vremena: roman Non-stop, i putopis Oxford-Ohrid. E, došlo je vrijeme da ove knjige počnemo pokazivati i drugdje po svijetu, nažalost, bez autora osobno (za utjehu: evo fotke Briana Aldissa i njegove prijateljice Alison iz Pazina, snimljene dok je potpisivao knjige gostima Istrakona.

Dakle: u subotu, 27. svibnja u 13 sati u Profil-megastoreu u Zagrebu predstavlja se putopis Briana Wilsona Aldissa "Oxford-Ohrid".

Putopis je na engleskom objavljen prvi put 1966. godine, pod naslovom "Cities and Stones". Hrvatsko izdanje objavljuje Naklada Zoro, knjigu je prevela Irena Rašeta, prekrasnu fotku dubrovačkih krovova na naslovnici snimio je Zoran Filipović, predgovor i urednikovanje potpisuje moja malenkost, a pogovor naslovljen "Živjeti u Brseču" napisao je Milan Rakovac.

U Pazinu nam je autor ispričao kako je nastala ova knjiga. Naravno, oni koji su ga upoznali, znat će da iz njegovih vrckastih rečenica izvire vrlo duhovita interpretacija istine, ne nužno i istina sama zujo. Dakle, pripovijedao nam je Brian, u svojoj 39. godini položio on vozački ispit, i dođe on doma ženi s usklikom: "Draga, položio sam, hoćeš da te malo provozam?" A ona kaže: "Super, kamo idemo?", a on će na to: "U Jugoslaviju!". Gospođa Aldiss na to veli: "OK, samo da uzmem malo odjeće".

Bilo je to 1964. godine. Aldiss je landroverom šest mjeseci putovao po cijeloj, doslovce cijeloj bivšoj državi, i svoje je doživljaje vrlo detaljno opisao u knjizi dvije godine kasnije. Međutim, to kako ju je opisao nije se svidjelo nekim strukturama bivše države, pa knjiga u Jugoslaviji nikad nije objavljena. No, eto je sada! Pridružite nam se na predstavljanju Aldissovog putopisa u subotu, dakle, u Profilu u 13 sati, kupite knjigu i otkrijte jesu li putovanja po balkanskim gudurama i susjednim pejzažima nadahnula jednog od najplodnijih i najinovativnijih SF pisaca današnjice i za njegovu SF prozu. Svi ste pozvani!

Post je objavljen 23.05.2006. u 11:29 sati.